Nancy Pelosi vrea să limiteze puterile militare ale lui Trump, în contextul tensiunilor cu Iranul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat, duminică, că va exista un vot în Cameră, în această săptămână, privind o rezoluţie menită să limiteze puterile de decizie privind un război ale lui Donald Trump, în contextul în care tensiunile cu Iranul continuă să se agraveze.

Trump a ordonat, joi, un atac asupra celui mai important oficial militar Iranian, generalul Qassem Soleimani, o acţiune la care este de aşteptat ca Iranul să răspundă cu represalii.

Se pare că Trump nu s-a consultat cu Congresul înainte să ordone acţiunea militară, stârnind o dezbatere aprinsă legată de puterea prezidenţială şi de legalitatea unei astfel de mişcări.

Într-o scrisoare adresată colegilor săi democraţi, Pelosi a spus că un vot în ceea ce priveşte o rezoluţie legată de puterile de război ar „reafirma responsabilităţile de control ale Congresului”.

„Săptămâna trecută, administraţia Trump a efectuat un atac aerian militar provocator şi disproporţionat asupra unor oficiali militari iranieni de rang înalt”, a precizat Pelosi în scrisoarea sa. „Acţiunea i-a pus în pericol pe militarii şi diplomaţii noştri, riscând o escaladare serioasă a tensiunilor cu Iranul.

Ca membri ai Congresului, prima noastră responsabilitate este să menţinem poporul în siguranţă. Din acest motiv, suntem îngrijoraţi că administraţia a efectuat această acţiune fără consultarea Congresului şi fără respect pentru puterile de război ale Congresului, garantate de Constituţie”.

Pelosi a afirmat că votul va impune ca, în cazul în care nu vor fi luate alte măsuri în Congres, ostilităţile administraţiei legate de Iran vor înceta în 30 de zile. 

„Vă mulţumesc pentru leadershipul patriotic în timpul acestor vremuri dificile”, a încheiat ea scrisoarea.

Declaraţia lui Pelosi a venit la câteva zile după ce Comitetul de Relaţii Externe l-a criticat pe Trump, după ce acesta a scris peTwitter că nu este necesar să anunţe Congresul înainte să atace Iranul.

În mesajul de pe Twitter, de duminică, Trump a scris că postările sale pe reţelele de socializare ar trebui considerate anunţuri oficiale adresate Congresului, privind planurile sale militare.

„Aceste postări media vor servi drept notificare pentru Congresul Statelor Unite că, în cazul în care Iranul va ataca orice persoană sau ţintă din SUA, Statele Unite vor riposta rapid şi deplin şi poate într-o manieră disproporţionată”, a scris el.

Deşi preşedintele american nu este obligat din punct de vedere legal să se consulte cu Congresul în ceea ce priveşte o acţiune militară considerată urgenţă, doar Congresul are autoritatea constituţională de a declara război.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite