Lumea fantezistă a lui George Santos, congresmenul republican destituit din Congres într-un vot istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la votul istoric de vineri, în care 105 colegi s-au alăturat democraților pentru a-l destitui din Congres, eforturile de a-l determina pe George Santos să demisioneze pentru că și-a înfrumusețat CV-ul și ar fi încălcat legea federală s-au dovedit zadarnice, comentează Daily Mail.

George Santos a fost expulzat din Camera Reprezentanților FOTO EPA-EFE
George Santos a fost expulzat din Camera Reprezentanților FOTO EPA-EFE

Cazul său a fost unul dintre cele mai revoltătoare scandaluri politice care au zguduit Washingtonul în ultimii ani. Reprezentantul republican al statului New York este acuzat că a inventat aproape totul despre el însuși pentru a fi ales, precum și pentru că s-a angajat într-o serie impresionantă de activități infracționale.

Dincolo de faptul că s-a născut la New York, în urmă cu 35 de ani, și este fiul unor imigranți brazilieni, orice altceva despre Santos este supus dezbaterii.

A mers la una dintre cele mai prestigioase academii private din New York sau la o modestă școală publică? Este homosexual sau heterosexual, evreu sau catolic? Membrii familiei au scăpat realmente atât de Holocaust, cât și de atacurile teroriste din 11 septembrie?

După cum a spus despre Santos congresmanul democrat și fost procuror Daniel Goldman: „Este o persoană care minte în serie, cu premeditare și a cărei întreagă existență este o minciună și o înșelătorie”.

Cu toate acestea, din motive în primul rând de oportunitate politică- și anume pentru a păstra majoritatea subțire a partidului în Cameră - colegii republicani ai lui Santos au tras de timp și au respins două tentative anterioare de a-l expulza din Congres.

Noul raport al Camerei a detaliat, de asemenea, modul în care inventivul milenial a cheltuit zeci de mii de dolari din donațiile politice pe tratamente cu Botox, haine de firmă - inclusiv 6.000 de dolari într-o singură zi de răsfăț la Ferragamo și 4.128 de dolari la Hermes - precum și la Hamptons (Long Island) și în Mecca cazinourilor Atlantic City.

Deși majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanților au votat vineri împotriva destituirii sale, raportul a fost, în mod evident, un șoc prea mare pentru mulți dintre ceilalți colegi republicani.

Santos a respins raportul, negând orice fraude financiare, dar a confirmat că, pentru a-și proteja familia, nu va candida pentru a fi reales anul viitor.

Fostul congresmen urmează să fie judecat pentru 23 de acuzații federale, printre care fraudă, furt de carduri de credit, furt de identitate în formă agravată, declarații false și deturnare de fonduri publice.

În timp ce doi dintre foștii săi membri ai staff-ului de campanie au recunoscut deja acuzațiile, Santos, care a mărturisit public că este un „mincinos teribil de prost”, neagă acuzațiile, catalogându-le drept „vânătoare de vrăjitoare".

Este o saga remarcabilă pentru un om care a afirmat în timpul campaniei sale electorale în vederea alegerilor pentru Congres, anul trecut, că este „întruchiparea deplină a visului american”, notează Daily Mail.

Toată această construcție a început să se prăbușească spectaculos la câteva săptămâni după ce a câștigat un loc în Congres în noiembrie anul trecut. A fost aplaudat ca primul republican homosexual declarat ales în Congres, dar presa a început curând să relateze că impresionantul său CV era mai degrabă o capodoperă literară.

După ce a crescut într-un subsol din Queens, ar fi mers la una dintre cele mai exclusiviste școli private din New York, înainte de a studia la două universități prestigioase din oraș, unde a obținut o diplomă și un MBA.

A intrat la facultate, a pretins el, cu o bursă de volei și a devenit vedeta echipei și un jucător atât de bun încât și-a "sacrificat" genunchii și a trebuit să și-i înlocuiască.

După absolvirea facultății, a lucrat în domeniul financiar pentru două dintre cele mai prestigioase instituții bancare de pe Wall Street, Goldman Sachs și Citigroup, investindu-și câștigurile într-un imperiu imobiliar deținut de familie, care includea 13 proprietăți.

Totuși, chiar înainte de a-și prelua funcția în Congres, în ianuarie, Santos a recunoscut că multe dintre informațiile din CV-ul său sunt inventate, deși a preferat cuvântul „înfrumusețate”.

Nu absolvise acele facultăți, nu lucrase niciodată pentru acele instituții de top și, departe de a fi un proprietar bogat, avea de fapt datorii de mii de dolari la chirie.

Minciuni și mai serioase au ieșit la iveală. În campania electorală s-a prezentat drept homosexual și evreu în New Yorkul liberal și cosmopolit, ceea ce nu s-a dovedit conform cu realitatea. Santos a pretins că locuiește cu soțul său și cei patru câini în Long Island. O astfel de uniune nu fusese înregistrată; în schimb, s-a aflat că, deși fusese căsătorit timp de șapte ani, până în 2019, a avut o soție.

„Am ieșit la întâlniri cu femei în trecut. M-am căsătorit cu o femeie. Sunt lucruri personale”, a declarat el pentru New York Post în decembrie anul trecut.

Apoi, în documentația sa de campanie, el s-a descris ca fiind un „evreu american mândru” și a afirmat că părinții mamei sale erau evrei maghiari care au fugit de două ori de persecuția antisemită, ultima oară în Brazilia.

De fapt, au confirmat anchetatorii, bunicii săi erau originari din Brazilia și nu erau evrei. „Nu am pretins niciodată că sunt evreu”, a protestat el. „Sunt catolic. Aflând că familia mea maternă avea origini evreiești, am spus că sunt un pic evreu”, s-a apărat el.

Lumea fantezistă a lui George Santos

Santos a încercat să explice că, după ce a depus o candidatură pentru Congres în 2020 și a eșuat - la doar doi ani după ce a intrat în politică, a căzut victimă „presiunilor a ceea ce credeam că trebuie făcut [pentru a fi ales]”.

După ce și-a câștigat în final acest loc, unul dintre primele sale acțiuni a fost să țină un discurs cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului, la 27 ianuarie.

Șirul dezvăluirilor jenante despre adevăratul George Santos au continuat.

El a susținut că mama sa, director financiar, se afla în biroul ei într-unul din turnurile gemene și a murit la 11 septembrie 2001 în urma atacurilor teroriste. Ulterior, el a negat că ar fi făcut o astfel de afirmație și explicat că aceasta a murit câțiva ani mai târziu - din cauza unui cancer cauzat de deșeurile toxice rezultate în urma deturnării avioanelor.

Cu toate acestea, când s-a produs dezastrul, ea se afla de fapt în Brazilia, unde a trăit și a lucrat ca asistentă medicală până la moartea sa în 2016.

Un travestit din Rio de Janeiro, pe nume Eula Rochard, a susținut că a fost prieten cu Santos în timp ce acesta se afla în Brazilia în 2005. Ea a afirmat că acesta își spunea "Anthony Devolder" (cele două nume de mijloc ale lui Santos) și că se prezenta, de asemenea, ca drag queen.

O altă sursă a declarat că Santos apărea în mod regulat la concursuri de travestiți sub numele de "Kitara Ravache" și aspira să fie încoronat "Miss Gay Rio de Janeiro". Un Santos furios a respins la început aceste acuzații ca fiind "categoric false", dar, pe măsură ce comentatorii online s-au obișnuit cu ideea unui congresman travestit, el a recunoscut. „M-am distrat la un festival”, a replicat el în ianuarie. „Dați-mă în judecată pentru că am o viață”..

De asemenea, el a fost acuzat că este responsabil de o întreagă biografie falsă de actor pe Wikipedia sub pseudonimul „Anthony Devolder”, potrivit căruia a apărut în diverse emisiuni TV, inclusiv în serialul pentru copii Hannah Montana, produs de Disney, precum și într-un film numit „The Invasion”, cu Uma Thurman. Actrița nu a făcut niciodată un astfel de film.

Printre alte afirmații ale lui Santos pentru care anchetatorii media nu au găsit nicio dovadă se numără: faptul că a ajutat la producerea unui musical Spiderman pe Broadway în 2011, că doi chinezi i-au răpit nepoata de cinci ani de pe un teren de joacă din New York, că a fost ținta unei "tentative de asasinat" după ce a fost ales și că a fost jefuit în 2021 în plină zi pe Fifth Avenue, când un hoț i-a sustras servieta și, în mod curios, pantofii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite