Joe Biden a votat pentru alegerile intermediare din SUA. Democrații ar putea pierde Camera Reprezentanților

0
0
Publicat:

Președintele SUA, Joe Biden, a votat anticipat sâmbătă, alături de nepoata sa, Natalie, care votează pentru prima dată, în cadrul alegerilor intermediare cruciale de la 8 noiembrie, și a declarat că va vizita mai multe state în zilele următoare pentru ajuta în cursa democrată.

Joe Biden face campanie pentru democrați înainte de alegerile intermediare FOTO Arhivă
Joe Biden face campanie pentru democrați înainte de alegerile intermediare FOTO Arhivă

Sondajele de opinie sugerează că democrații ar putea pierde controlul ambelor camere ale Congresului, nemulțumirea alegătorilor față de inflația ridicată slăbind avântul pe care democrații sperau să îl câștige în urma unei lupte acerbe cu republicanii privind dreptul la avort. Tradițional, președinții aflați la putere au pierdut locuri în Congres sau majorități în alegerile la mijloc de mandat. Democrații ar putea pierde 20 de locuri în Camera Reprezentanților, ceea ce echivalează cu pierderea controlului asupra Camerei.

„Am o stare de spirit bună", a declarat Biden reporterilor după ce a votat și a vorbit pentru scurt timp cu o femeie în vârstă în scaun cu rotile. Președintele american a spus că a fost deja în 36 de circumscripții electorale și că va mai face o vizită în statul Pennsylvania, un stat disputat, săptămâna viitoare.

Joe Biden a anunțat că are planificate vizite și în New Mexico și California, precum și în Maryland - iar mesajul său cheie va fi că alegătorii se confruntă cu o alegere fundamentală care ar putea schimba profund următoarele decenii.

Îmi voi petrece restul timpului pledând pentru ideea că acesta nu este un referendum. Este o alegere, o alegere fundamentală", a spus Biden făcând referire la semnificația alegerilor intermediare.  "Este o alegere între două viziuni foarte diferite pentru țară".

„Democrația se află la propriu, nu la figurat, pe buletinul de vot în acest an", a declarat Biden în fața susținătorilor la o strângere de fonduri democrate organizată vineri în Philadelphia.

Nathan Brand, purtător de cuvânt al Comitetului Național Republican, a prezis victorii pe scară largă ale republicanilor la vot.

„Milioane de americani votează împotriva lui Biden și a agendei nesăbuite a democraților privind criminalitatea, creșterea prețurilor și frontierele deschise", a spus el.

Experții spun că prezența la vot - de obicei mult mai scăzută la alegerile de la jumătatea mandatului decât în anii de scrutin prezidențial - va fi un factor critic în statele disputate, iar democrații îi îndeamnă pe alegători să voteze mai devreme.

Un total de 19.495.342 de voturi anticipate au fost exprimate la nivel național, potrivit U.S. Elections Project.

Aproximativ 8,3 milioane de alegători care au împlinit 18 ani de la precedentele alegeri generale din 2020 sunt eligibili pentru a vota la alegerile din acest an, potrivit Centrului nepartizan pentru informații și cercetare privind învățarea și implicarea civică de la Universitatea Tufts.

Centrul estimează că 50% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au votat la alegerile prezidențiale din 2020, un salt de 11% față de 2016, dar că prezența la vot tinde să scadă în anii în care au loc alegeri intermediare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite