Intervenția care a dus la moartea violentă a unui pacient: 10 polițiști și cadre medicale l-au ținut la pământ VIDEO

0
Publicat:

Procurorii din statul american Virginia au făcut publice imagini video care arată ultimele clipe ale unui pacient care a murit în custodia unui spital de boli mintale.

Clipul arată cum Irvo Otieno a fost imobilizat la pământ de poliție și de personalul spitalului pe 6 martie, în timp ce era dus de la o închisoare la spitalul de boli mintale, scrie bbc.com.

Șapte adjuncți ai șerifului și trei membri ai personalului medical sunt acuzați de crimă de gradul doi în cazul morții bărbatului de culoare.

Marți, un mare juriu a pus sub acuzare cele 10 persoane acuzate în acest caz.

Procurorul, Ann Cabell Baskervill, a dat publicității o înregistrare video a incidentului.

Agresiunea polițiștilor a fost surprinsă pe camerele video FOTO: captură video
Agresiunea polițiștilor a fost surprinsă pe camerele video FOTO: captură video

Imaginile provin de la camerele de supraveghere de la Central State Hospital din Petersburg, Virginia.

Otieno a fost arestat inițial la 3 martie ca suspect într-un posibil jaf, se arată într-un comunicat de presă al poliției.

El a fost plasat sub un ordin de custodie de urgență, folosit atunci când se crede că o persoană ar putea să se rănească pe sine sau pe alții ca urmare a unei boli mintale.

Clipul, care nu are sunet, îl arată pe Otieno, în vârstă de 28 de ani, care a emigrat în Statele Unite din Kenya când avea patru ani, târât într-o cameră de internare a spitalului în cătușe și cu lanțuri la picioare de mai mulți șerifi adjuncți, în timp ce personalul medical îl urmărește.

Imaginea îi arată pe șerifi imobilizându-l pe Otieno în timp ce personalul medical privește, înainte ca unii dintre ei să se miște pentru a-i ajuta pe adjuncți. La un moment dat, se văd cel puțin opt persoane care se îngrămădesc peste Otieno, unele ținându-l de picioare, în timp ce altele îi țin partea superioară a corpului.

Mai târziu, în înregistrare, până la 10 șerifi adjuncți și cadre medicale sunt văzuți ținându-l pe podea pe Otieno fără cămașă - care încă are cătușe și lanțuri la picioare - pe podea.

Înregistrarea video arată că acesta a fost ținut la pământ timp de 11 minute.

Adjuncții și personalul medical se retrag apoi, iar Otieno rămâne nemișcat. Personalul medical din cameră este apoi văzut cum îi administrează ajutor de urgență.

La o conferință de presă organizată marți, după publicarea videoclipului, mama lui Otieno, Caroline Ouko, a declarat că acuzațiile sunt "primul pas" către justiție.

Un avocat al familiei lui Otieno, Ben Crump, a declarat că înregistrarea video a arătat că atunci când acesta avea nevoie de o "mână de ajutor", a primit în schimb "o supradoză de forță excesivă".

De asemenea, a fost difuzată și înregistrarea audio a apelului la 911 efectuat de personalul spitalului în timp ce alte persoane încearcă să-l resusciteze pe Otieno.

În aceasta, un membru al personalului spitalului poate fi auzit spunând că Otieno primea resuscitare cardio-respiratorie și că este "foarte agresiv".

Dispecerul solicită apoi o clarificare: "Îmi cer scuze, pacientul este agresiv sau nu respiră?".

"Era agresiv, da, așa este, așa că încearcă să îl imobilizeze, apoi, în cele din urmă, nu mai respiră", spune membrul personalului spitalului.

Procurorii au declarat că o examinare post-mortem preliminară a indicat că Otieno a murit din cauza asfixiei.

Familia lui Otieno a susținut publicarea videoclipului, dar avocații adjuncților și ai personalului medical care sunt acuzați de incident au respins cererea, argumentând că aceasta ar putea împiedica un proces corect.

Cei șapte adjuncți au fost trimiși în concediu administrativ în timp ce ancheta este în curs de desfășurare. Doi au fost eliberați pe cauțiune, în timp ce ceilalți rămân în arest.

Cei trei lucrători din spital au fost duși în arest, au declarat procurorii, unde sunt reținuți fără cauțiune.

Procurorii au declarat că iau în considerare acuzații suplimentare în legătură cu moartea lui Otieno.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite