Grupuri ale suprematiştilor albi şi miliţiei civile au infiltrat poliţia din mai multe state americane, potrivit raportului unui fost agent FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţe în Kenosha Wisconsin FOTO EPA-EFE
Violenţe în Kenosha Wisconsin FOTO EPA-EFE

Grupuri susţinătoare ale supremaţiei albilor s-au infiltrat în agenţii ale forţelor de ordine pe tot teritoriul SUA în ultimele două decenii, se arată într-un raport al unui fost agent special FBI cu privire la legăturile dintre poliţie şi miliţiile civile de extremă dreaptă.

Michael German, fost agent special FBI - care a atras în repetate rânduri atenţia asupra faptului că agenţiile americane de aplicare a legii nu reacţionează la ameninţările terorismului domestic de extremă dreapta - arată într-un nou raport că din 2000 încoace oficiali din poliţie şi alte agenţii s-au implicat în activităţi militante rasiste în peste 12 state americane, iar sute de ofiţeri ai poliţiei au postat comentarii rasiste pe reţele sociale.

Legături ale poliţiei cu miliţiile civile şi grupuri ale suprematiştilor albi au fost revelate în mai multe state americane între care Alabama, California, Connecticut, Florida, Illinois, Louisiana, Michigan, Nebraska, Oklahoma, Oregon, Texas, Virginia, Washington şi West Virginia.

În 2018, poliţia din Sacramento, California, a colaborat cu militanţi neo-nazişti pentru inculparea unor activişti anti-rasism, inclusiv a unora înjunghiaţi în cadrul unor atacuri.

Vara aceasta, un adjunct al şerifului din districtul Orange şi un poliţist din Chicago au fost surprinşi purtând logo-uri ale miliţiei radicale de dreapta; un poliţist din Olympia, Washington, a fost fotografiat alături de un grup al miliţiei; ofiţeri ai poliţiei din Philadephia au fost filmaţi în timp ce asistau fără să intervină la scene în care mulţimi înarmate au atacat protestatari şi jurnalişti.

Dimensiunea exactă a acestor legături e dificil de estimat, a declarat German pentru the Guardian, în condiţiile în care „nimeni nu strânge date şi nimeni nu-i caută pe aceşti ofiţeri”.

Activităţile lor rasiste sunt deseori cunoscute în departamentele lor şi în general sunt sancţionaţi sau demişi în urma unor scandaluri publice, notează raportul. Un număr mic de agenţii de poliţie au politici explicite împotriva afilierii cu grupurile suprematiştilor albi. Iar în cazul unor măsuri disciplinare de regulă litigiile sunt tergiversate.

Îngrijorările cu privire la conexiunile dintre grupările de dreapta şi poliţie s-au amplificat în contextul protestelor de după moartea afro-americanului George Floyd în custodia poliţiei. Mai mulţi ofiţeri americani - din California, Oregon, Illinois şi Washington - sunt anchetaţi pentru afinitatea cu grupuri extremiste de dreapta care militează împotriva mişcării Black Lives Matter.

Săptămâna aceasta, poliţia din Kenosha, Wisconsin, a intrat în colimator pentru răspunsul la prezenţa miliţiilor şi civililor albi înarmaţi la protestele activiştilor BLM şi ale altor manifestanţi după împuşcarea lui Jacob Blake. Un ofiţer de poliţie a fost filmat trăgând mai multe gloanţe de aproape în spate pentru a-l opri să intre în maşina sa - Blake a rămas paralizat de la brâu în jos şi nu se ştie dacă va mai putea merge vreodată. Blake ar fi avut un cuţit în maşină, potrivit poliţiei.

Miercuri, Kyle Rittenhouse, 17 ani, care a mers la proteste cu o puşcă semi-automată ca membru al miliţiei civile pentru a păzi străzile, a fost arestat după ce a împuşcat mortali doi protestatari şi a rănit un al treilea.

Actriviştii din Kenosha spun că poliţia a intervenit agresiv şi violent asupra manifestaţiilor BLM, în timp ce a încurajat paznicii civili înarmaţi. Ei au publicat un clip cu momente de dinaintea împuşcării a doi protestatari în care poliţişti pot fi văzuţi oferind sticle de apă unor civili înarmaţi, printre ei fiind şi adolescentul.

„Apreciem faptul că sunteţi aici„, se aude un poliţist spunând într-un megafon, potrivit Associated Press. Mai mult, poliţia i-a permis adolescentului să treacă deşi mulţimea striga să fie arestat pentru că a împuşcat oameni, potrivit unor martori, momentul fiind surprins într-un clip.

„Militanţilor de dreapta li se permite să se angajeze în violenţe şi să plece, în timp ce manifestanţii sunt primiţi cu acţiuni violente ale poliţiei”, atrage atenţia German. Acest „răspuns neglijent încurajează grupurile violente în moduri periculoase şi potenţial letale. Cele mai violente elemente din aceste grupuri extremiste de dreapta sunt convinse că actele lor sunt aprobate de guvern. Prin urmare sunt mai suspectibile să iasă şi să se angajeze ăn violenţe asupra protestarilor”.

FBI şi Departamentul de Securitate Domestică au identificat suprematiştii albi ca una din cele mai puternice ameninţări teroriste interne cu potenţial mortal. Potrivit raportului lui German, care citează documente interne FBI, agenţia a avertizat asupra unor „legături active” între grupuri ale miliţiei şi ofiţeri din poliţie.

Totuşi agenţiile americane nu au o strategie naţională de acţiune în această privinţă.

Într-un moment în care eforturile de retragere a fondurilor poliţiei capătă teren, poliţia se comportă astfel încât să justifice argumentele în favoarea acestor măsuri”, spune German.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite