Documente secrete descoperite în locuința fostului vicepreședinte SUA Mike Pence

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat al fostului vicepreședinte american Mike Pence a găsit, în urmă cu o săptămână, un teanc de documente însemnate ca fiind clasificate în locuința lui Pence din Indiana și le-a predat FBI-ului, au afirmat pentru CNN mai multe surse familiare cu această întâmplare.

Mike Pence
Au fost descoperite documente clasificate în locuința lui Mike Pence. Foto: Arhivă

FBI și Divizia de Securitate Națională a Departamentului de Justiție au lansat o examinare a acestor documente și a modului în care acestea au ajuns în locuința fostului vicepreședinte american. 

Documentele clasificate au fost găsite în urma dezvăluirilor privind materialele clasificate descoperite în biroul privat și în reședința președintelui american Joe Biden, au menționat sursele citate. 

Descoperirea vine după ce fostul vicepreședinte american a afirmat în repetate rânduri că nu posedă niciun document secret. 

Pentru moment, nu este clar despre ce sunt aceste documente sau care este nivelul lor de clasificare. Echipa lui Pence i-a notificat marți pe liderii Congresului. În aceeași ordine de idei, comisiile relevante cu privire la această descoperire au fost, de asemenea, înștiințate. 

Pence i-a solicitat avocatului său să efectueze o percheziție în locuința sa, iar cel din urmă a început în urmă cu o săptămână să cerceteze patru cutii depozitate în casa lui Pence. Avocatul a descoperit un număr mic de documente secrete, au menționat sursele. 

Avocatul fostului vicepreședinte american a alertat Arhivele Naționale, au mai afirmat sursele. Ulterior, Arhivele au informat Departamentul de Justiție. 

Un avocat de-al lui Mike Pence a afirmat pentru CNN că FBI a solicitat să intre în posesia documentelor clasificate în acea seară, iar Pence a fost de acord. Totodată, agenți de la biroul FBI din Indianapolis au ridicat documentele de la locuința lui Pence, a menționat avocatul. 

Echipa de avocați a lui Pence a dus, luni, cutiile înapoi la Washington și le-a predat Arhivelor pentru a fi examinate și restul materialelor, în conformitate, cu Legea Registrelor Prezidențiale. 

Într-o scrisoare către Arhivele Naționale, care a fost obținută de CNN, reprezentantul lui Mike Pence la Arhive, Greg Jacob, a scris că un „număr mic de documente cu marcajul secret” au fost din greșeală puse în cutii și transportate la locuința vicepreședintelui. 

Mai mult decât atât, a fost percheziționat și biroul lui Pence din Washington, a mai adăugat avocatul său, însă nu au mai fost găsite materiale clasificate sau alte documente supuse controlului acelui act legislativ. 

Informațiile despre fostul vicepreședinte american vin în contextul în care consilierii speciali cercetează gestionarea documentelor clasificate atât de către Joe Biden, cât și de către fostul președinte american Donald Trump. Dezvăluirile vin, de asemenea, în contextul în care se zvonește că Pence se pregătește să intre în cursa Partidului Republican pentru propunerea candidatului la alegerile prezidențiale din 2024. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite