Documente clasificate găsite în biroul lui Biden, din perioada în care a fost vicepreședinte

0
Publicat:

Mai multe documente clasificate din perioada în care președintele Joe Biden a fost vicepreședinte au fost descoperite toamna trecută într-un birou privat,  a declarat pentru CNN o sursă care are cunoştinţă despre acest fapt.

Joe Biden jpg

Procurorul general Merrick Garland i-a cerut procurorului general al SUA din Chicago să investigheze acest caz, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu această chestiune.

Avocații lui Biden spun că au găsit materialele guvernamentale în noiembrie, în timp ce închideau un birou din Washington, DC - Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement - pe care Biden l-a folosit în timp ce era profesor onorific la Universitatea din Pennsylvania, din 2017 până în 2019.

Mai puțin de o duzină de documente clasificate au fost găsite în biroul lui Biden, a declarat o altă sursă pentru CNN. Nu este clar la ce se referă documentele sau de ce au fost duse în biroul privat al lui Biden. Titularii de funcții federale sunt obligați prin lege să renunțe la documentele oficiale și la dosarele clasificate atunci când își încheie serviciul guvernamental.

„Casa Albă cooperează cu Arhivele Naționale și cu Departamentul de Justiție în ceea ce privește descoperirea a ceea ce par a fi documente ale administrației Obama-Biden, inclusiv un număr mic de documente cu marcaje clasificate”, a declarat Richard Sauber, consilierul special al președintelui Biden, într-un comunicat.

„Documentele au fost descoperite atunci când avocații președintelui eliberau biroul de la Penn Biden Center din Washington, D.C. Președintele a folosit periodic acest spațiu de la jumătatea anului 2017 până la începutul campaniei din 2020. În ziua acestei descoperiri, 2 noiembrie 2022, Biroul de consiliere al Casei Albe a notificat Arhivele Naționale. În dimineața următoare arhivele au intrat în posesia materialelor”.

„Descoperirea acestor documente a fost făcută de avocații președintelui”, a adăugat Sauber. „Documentele nu au făcut obiectul niciunei solicitări sau anchete anterioare din partea Administraţiei Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor (NARA). De la această descoperire, avocații președintelui au cooperat cu Arhivele și cu Departamentul de Justiție într-un proces pentru a se asigura că orice document al administrației Obama-Biden se află în mod corespunzător în posesia statului”. 

Casa Albă l-a angajat pe Richard Sauber în mai anul trecut, pentru a ajuta la răspunsul administraţiei Biden la eventualele investigaţii viitoare, în cazul în care republicanii vor recâştiga majoritatea în Congres la alegerile de la mijlocul mandatului, ceea ce s-a şi întâmplat în Camera Reprezentanţilor. Sauber, care era la acea vreme cel mai important avocat al Departamentului pentru Veterani, şi-a început activitatea la Casa Albă cu titlul de „consilier special al preşedintelui”.

La un summit desfășurat luni seară la Ciudad de Mexico, Biden a ignorat întrebările strigate ale reporterilor cu privire la documentele clasificate.

Materialele clasificate includeau unele dosare strict secrete cu denumirea de „informații sensibile”, cunoscută și sub numele de SCI, care este folosită pentru informații extrem de sensibile obținute din surse.

Repercusiuni politice

Descoperirea materialelor survine în contextul în care consilierul special Jack Smith îl investighează pe fostul președinte Donald Trump pentru posibila manipulare defectuoasă a unor documente clasificate la complexul său Mar-a-Lago din Florida. Anchetatorii federali au recuperat cel puțin 325 de documente clasificate de la Trump în cadrul anchetei lor.

Republicanii îi pun deja întrebări lui Biden.

„Președintele Biden a fost foarte critic cu privire la faptul că președintele Trump a dus din greșeală documente clasificate la reședință și acum se pare că ar fi făcut același lucru”, a declarat reprezentantul republican James Comer din Kentucky, care urmează să devină președintele Camerei de supraveghere.  

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, nu a specificat dacă el crede că noul Congres republican ar trebui să îl investigheze pe Biden, dar a spus că reacția la faptul că Trump a păstrat documente clasificate a fost din interese politice.

Saga documentelor lui Trump a apărut însă într-un mod diferit față de situația lui Biden

Potrivit avocaților lui Biden, aceștia au predat materialele clasificate și au notificat NARA imediat ce au fost descoperite. În cazul lui Trump, NARA și-a dat seama că lipseau documente cheie, iar oficialii NARA s-au târguit cu echipa lui Trump pentru returnarea documentelor guvernamentale.

În cele din urmă, Trump a returnat 15 cutii de materiale către NARA. Dar anchetatorii federali au ajuns mai târziu să suspecteze în mod corect că el încă mai deținea alte zeci de dosare clasificate. Astfel, procurorii Departamentului de Justiție au obținut o citație și, ulterior, au obținut permisiunea unui judecător de a percheziționa Mar-a-Lago, pentru a găsi documentele.

De când FBI a percheziționat Mar-a-Lago în august - percheziție care a scos la iveală zeci de dosare clasificate în plus - Trump a promovat acuzații nebunești și nefondate despre presupusa manipulare defectuoasă a dosarelor guvernamentale de către predecesorii săi. Vestea despre dosarele clasificate apărute în biroul privat al lui Biden îi va oferi cu siguranță un nou furaj lui Trump, care și-a anunțat deja candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.

Pe site-ul Truth Social, Trump a scris: „Când va face FBI-ul o percheziție în numeroasele locuințe ale lui Joe Biden, poate chiar la Casa Albă? Aceste documente cu siguranță nu au fost declasificate”.

Biden l-a criticat pe Trump atunci când a văzut fotografia făcută de FBI care arăta o serie de documente găsite pe proprietatea lui Trump vara trecută.

„Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cum cineva - oricine ar putea fi atât de iresponsabil?”. a spus Biden. „Și m-am gândit ce date se aflau acolo care ar putea compromite sursele și metodele? Prin asta mă refer la nume de persoane care au ajutat sau, etc. ... total iresponsabil”.

Colaboratorul CNN și fostul deputat republican Adam Kinzinger, care a făcut parte din comitetul  Camerei care a investigat a declarat luni că ancheta ar putea să-l avantajeze pe  Trump.

„Singurul lucru de care are nevoie acum fostul președinte este să poată arunca îndoiala și să spună: «Uite, s-a întâmplat și asta»”, a declarat Kinzinger pentru Wolf Blitzer la emisiunea „The Situation Room” de la CNN. „Așa că, din punct de vedere politic, acest lucru este, de fapt, probabil destul de rău. Nu doar pentru președinte, ci într-adevăr pentru ideea de a face dreptate prin intermediul sistemului politic.”

Kinzinger a speculat că investigația asupra lui Biden se va reduce la cine din personalul fostului vicepreședinte a gestionat documentele și dacă păstrarea documentelor a fost intenționată sau un accident.

"Vor exista nuanțe", a spus Kinzinger. "Vă spun că procurorul federal din Chicago este un om foarte corect, domnul Lausch, și deci cred că putem avea încredere în cuvântul său."

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite