De ce Rusia nu va câştiga războiul cu Ucraina pentru că este putere nucleară. Explicaţia unui istoric de la Yale: Sunt „baliverne periculoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Profesorul de istorie de la Universitatea Yale şi London School of Economics and Political Science, Timothy D. Snyder, a demontat mitul conform căruia o putere nucleară precum Rusia nu ar putea pierde războiul din Ucraina.

Profesorul aminteşte, într-o serie de postări publicate pe contul său de Twitter, de conflictele din perioada Războiului Rece pentru a acorda o perspectivă istorică asupra actualului război ce se desfăşoară în Ucraina. 

„Referitor la războiul ruso-ucrainean, o serie de comentatori au pornit de la premisa că o putere nucleară nu poate pierde un război. Acestea sunt baliverne totale şi baliverne periculoase”, îşi începe el explicaţia. 

„Se repetă ritualic că Războiul Rece ne-a arătat că puterile nucleare nu pot fi înfrânte. De fapt, Războiul Rece a demonstrat contrariul. Puterile nucleare au pierdut războaie tot timpul”, a scris Synder. 

„Cine a câştigat războiul dintre Statele Unite (înarmate nuclear) şi Vietnamul de Nord? Vietnamul de Nord, bineînţeles. Cine a câştigat războiul dintre Uniunea Sovietică (înarmată nuclear) şi Afganistan? Afganistanul, bineînţeles”, argumentează cadrul didactic Snyder. 

De asemenea, Snyder mai afirmă că Războiul Rece a fost o perioadă a decolonizării în care puterile coloniale au pierdut războaie importante în faţa statelor sau a mişcărilor de decolonizare. 

„Rusia se comportă astăzi precum o putere colonială”, punctează el, fără a aminti în mod direct că preşedintele Vladimir Putin s-a comparat cu ţarul Petru cel Mare

Profesorul de istorie mai afirmă că în ultimele decenii s-a întâmplat mai des ca un stat mai mic să obţină victoria pe câmpul de luptă. 

„Puterile nucleare pierd războaie; marile ţări o fac adesea; iar puterile imperiale vor fi umilite. Din punct de vedere istoric, o victorie ucraineană asupra Rusiei nu ar fi surprinzătoare”, a mai spus el. 

Timothy Snyder avertizează statele occidentale 

Profesorul avertizează că absenţa înţelegerii istoriei va face mai dificilă o victorie ucraineană. „Când tragem învăţămintele greşite din trecut, ne oferim o scuză pentru lipsa de acţiune în prezent. Dacă Ucraina pierde acest război nu va fi pentru că a trebuit să piardă”, afirmă profesorul. 

„Ucrainenii fac ce pot iar istoria ne arată că ei au o şansă. Dacă ucrainenii pierd acest război s-ar putea foarte bine să se datoreze faptului că alţii au folosit neînţelegerea istoriei pentru a-şi oferi motive proaste pentru a pierde vremea în timpul săptămânilor care vor defini deceniile ce vor urma”, şi-a conchis el analiza. 

Comentariile acestuia vin în contextul în care Vadim Skibitsky, adjunctul serviciului de informaţii al armatei ucrainene, a afirmat vineri pentru depinde de armamentul furnizat de Occident pentru a respinge atacurile ruseşti

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite