Cum a creat Guvernul american o universitate falsă ca să-i prindă în capcană pe studenţii imigranţi

0
0
FOTO Captură ecran
FOTO Captură ecran

Mai multe documente din instanţă arată complexitatea unei scheme pusă la cale de Guvernul american pentru a prinde în capcană 161 de studenţi imigranţi. Agenţia americană de imigraţie şi control al frontierelor (ICE) susţine că studenţii ştiau de faptul că universitatea era falsă, notează The Guardian.

Website-ul Universităţii din Farmington descria o instituţie de învăţământ care urma să pregătească studenţii pentru a reuşi într-o „economie aflată într-un proces continuu de globalizare.” Studenţii apărau în campus cu rucsacuri în spate şi dornici să afle mai multe despre cursurile de aici.

Guvernul SUA  a catalogat Farmington ca fiind eligibilă de a înscrie studenţi străini. Preşedintele instituţiei a trimis email-uri studenţilor, descriind şcoala sa ca fiind „o instituţie acreditată naţional care este autorizată să înscrie studenţi internaţionali.”

Însă s-a dovedit a fi ceva fictiv, creat cu scopul de a-i momi de imigranţi.

Documentele din instanţă care au fost făcute publice luna trecută au dezvăluit o schemă incredibilă a Departamentului pentru Securitate Naţională (DHS) de a crea o universitate falsă-fără cursuri sau profesori, doar o echipă de agenţi sub acoperire care au construit un dosar în care 161 de cetăţeni străini au fost arestaţi.

„Aceştia sunt studenţi care încearcă să-şi îmbunătăţească vieţile aici, aceştia nu sunt criminali, aceştia nu sunt oameni care profită de sistem, ” a spus Amer Zahr, profesor suplinitor de drept la Universitatea Detroit-Mercy.

Najilaa Krim Musarsa, o tânără în vârstă de 29 de ani din Palestina, s-a numărat printre cei arestaţi fără proces pentru încălcări ale imigraţiei civile, pentru că s-a înscris la universitate, care este situată lângă Detroit, în Farmington Hills, Michigan. Alţi opt oameni au fost acuzaţi de încălcări penale, ajutând la înscrierea studenţilor în schimbul banilor gheaţă, al unor diferite comisioane sau credite de şcolarizare, din februarie 2017 până în ianuarie 2019.

Avocaţii şi susţinătorii drepturilor civile subliniază că este o diferenţă mare între cei opt puşi sub acuzare pentru fapte penale şi studenţii arestaţi pentru fapte încadrate la Codul civil.

„Toată lumea a fost complet luată prin surprindere,” a spus Zahr. „Nu a fost niciun fel de avertisment cu privire la această acţiune. Nu i-a fost dată nicio înştiinţare (n.r.lui Musarsa) că şi-a pierdut statutul de imigrant şi că universitatea era falsă.”

Cea mai mare parte dintre studenţi erau indieni şi guvernul ţării a iniţiat un demers rar la Ambasada Statelor Unite din New Delhi în care a cerut acces imediat la cei reţinuţi. Începând cu 5 februarie, oficialii consulari ai Indiei au vizitat 36 de centre de detenţie diferite din SUA şi au creat o linie verde disponibilă 24/24 pentru studenţii afectaţi.

De când rechizitoriul a fost făcut public pe 30 ianuarie, Agenţia americană de imigraţie şi control al frontierelor (ICE) a susţinut că fiecare dintre cei 600 de oameni înscrişi la Universitatea Farmington ştia că nu va participa la cursuri reale şi nu va obţine credite. „Intenţia lor era să-şi menţină viza de studenti în mod fraudulos şi să obţină viza de muncă,” se arată în dosar.

Operaţiunea sub acoperire a fost condusă de către a doua cea mai mare agenţie de investigare a ţării, Investigaţii privind Securitatea Naţională (HSI), una dintre cele trei ramuri ale ICE. 

Aceasta nu este prima universitate falsă creată de ICE. În 2016, agenţia a anunţat că Universitatea New Jersey de Nord nu era o instituţie adevărată şi angajaţii săi erau agenţi sub acoperire. Şi atunci guvernul a insistat că peste 1.000 de studenţi ştiau faptul că erau participanţi la fraudă.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite