Compania Boeing va pleda vinovată pentru fraudă penală în cazul accidentelor 737 Max, anunță Departamentul de Justiție al SUA

0
Publicat:

În urma unui acord de recunoaștere a vinovăției, care necesită încă aprobarea unui judecător federal, compania Boeing va plăti o amendă de aproape 250 de milioane de dolari și va investi cel puțin 455 de milioane de dolari în îmbunătățirea siguranței.

Boeing 737 Max FOTO: arhivă
Boeing 737 Max FOTO: arhivă

Boeing va pleda vinovat la o acuzație de fraudă penală care rezultă din două prăbușiri mortale ale avioanelor de linie 737 Max, după ce guvernul a stabilit că societatea a încălcat un acord care a protejat-o de urmărire penală timp de mai mult de trei ani, a declarat guvernul SUA în dosarul depus la tribunal duminică târziu.

Procurorii federali au oferit Boeing posibilitatea de a alege, săptămâna aceasta, între a pleda vinovat și a plăti o amendă ca parte a sentinței sau a se confrunta cu un proces pentru acuzația penală de conspirație pentru fraudarea SUA, scrie theguardian.com.

Acordul de recunoaștere a vinovăției, care trebuie încă să primească aprobarea unui judecător federal pentru a intra în vigoare, prevede ca Boeing să plătească o amendă suplimentară de 243,6 milioane de dolari, conform unui document al Departamentului de Justiție (DOJ) depus la tribunalul federal din Texas.

De asemenea, Boeing a fost de acord să investească cel puțin 455 de milioane de dolari în următorii trei ani pentru a-și consolida programele de siguranță și conformitate, a declarat DOJ. Departamentul va numi un monitor terț pentru a supraveghea conformitatea firmei. Monitorul va trebui să depună public la tribunal rapoarte anuale privind progresele înregistrate de companie.

O recunoaștere a vinovăției ar putea amenința capacitatea companiei de a obține contracte guvernamentale profitabile cu instituții precum Departamentul american al Apărării și Nasa, deși aceasta ar putea solicita derogări. Boeing a fost expusă urmăririi penale după ce, în luna mai, Departamentul de Justiție a constatat că societatea a încălcat o înțelegere din 2021 privind accidentele fatale.

Procurorii au acuzat gigantul aerospațial american că a înșelat autoritățile de reglementare care au aprobat avionul și cerințele de formare a piloților pentru acesta.

Cu toate acestea, acordul de recunoaștere a vinovăției scutește Boeing de un proces controversat care ar fi putut expune unui control public și mai mare multe dintre deciziile companiei care au condus la prăbușirea fatală a avionului Max. De asemenea, acest acord ar facilita progresul companiei, care va avea un nou director general la sfârșitul acestui an, în încercarea de a obține aprobarea pentru achiziția planificată a Spirit AeroSystems.

Acordul de recunoaștere a vinovăției se referă numai la neregulile comise de Boeing înainte de prăbușirile care au ucis toți cei 346 de pasageri și membri ai echipajului de la bordul a două noi avioane Max. Acesta nu oferă imunitate Boeing pentru alte incidente, inclusiv un panou care a explodat de pe un avion de linie Max în timpul unui zbor Alaska Airlines în ianuarie, a declarat un oficial al departamentului de justiție.

De asemenea, acordul nu se referă la niciun actual sau fost oficial Boeing, ci doar la corporație.

Procurorii federali au susținut că Boeing a comis o conspirație pentru a înșela guvernul prin inducerea în eroare a autorităților de reglementare cu privire la un sistem de control al zborului care a fost implicat în accidente, care au avut loc în Indonezia în octombrie 2018 și în Etiopia mai puțin de cinci luni mai târziu.

Pledoaria de vinovăție a companiei va fi depusă la tribunalul districtual american din Texas. Judecătorul care supraveghează cazul, care a criticat ceea ce a numit "conduita criminală flagrantă a Boeing", ar putea accepta pledoaria și pedeapsa pe care procurorii au oferit-o odată cu aceasta sau ar putea respinge acordul, ceea ce ar conduce probabil la noi negocieri între departamentul de justiție și Boeing.

Rudele persoanelor care au murit în accidente au fost informate cu privire la oferta de recunoaștere a vinovăției în urmă cu o săptămână și, la momentul respectiv, au declarat că vor solicita judecătorului să o respingă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite