Ce-şi doreşte preşedintele Obama de ziua lui de naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama FOTO: Reuters
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama FOTO: Reuters

Preşedintele american Barack Obama împlineşte, sâmbătă, 51 de ani, dar a anunţat că preferă să-şi serbeze ziua de naştere cu o săptămână mai târziu, pe 12 august.

Această amânare nu a împiedicat ABC News să publice o scurtă listă de dorinţe pe care şi le-ar pune în minte Obama atunci când va sufla în lumânările de pe tortul aniversar.

În mijlocul campaniei electorale premergătoare alegerilor prezintenţiale din toamnă, aşa-numitul „wish list” este strâns legat de necesităţile cetăţenilor americani, dar şi de problemele pe care vrea să le soluţioneze Barack Obama în perspectiva unui nou mandat la Casa Albă.

Dorinţa nr. 1

Mai multe locuri de muncă. În eventualitatea câştigării alegerilor din toamnă, a doua administraţie Obama ar căuta crearea mai multor locuri de muncă şi, implicit, diminuarea ratei şomajului în SUA, care nu a reuşit să scadă sub pragul de 8% în timpul primului său mandat.

Dorinţa nr. 2

Să fie divulgată sursa care susţine că Mitt Romney, contracandidatul lui Obama la preşedinţie, nu şi-a plătit taxele la stat de mai bine de un deceniu.

Senatorul Harry Reid a declarat în repetate rânduri că o persoană, a cărei identitate nu poate fi dezvăluită, ar avea dovezi potrivit cărora Mitt Romney şi compania lui, Bain Capital, nu şi-ar fi plătit taxele şi impozitele la stat de mai bine de zece ani.

Dezvăluirea identităţii sursei misterioase ar asigura discreditarea lui Romney înainte de alegeri, dar şi locul lui Obama în scaunul de la Casa Albă.

Dorinţa nr. 3

Un avantaj pentru Obama în cursa prezidenţială ar fi înscrierea celui de-al treilea candidat la şefia SUA, pentru a contrabalansa ponderea dintre el şi Romney. Un al treilea om în cursa pentru scaunul de la Casa Albă şi-ar atrage o parte din voturile lui Romney, dar oricum nu ar avea suficientă influenţă pentru a-l înfrânge pe actualul preşedinte american.

Dorinţa nr. 4

Mai puţină vorbărie şi mai multă acţiune pentru stabilizarea economiei europene din partea oficialilor de la Bruxelles. O linie comună şi un plan concret de acţiuni pentru contracararea recesiunii din zona euro i-ar fi mai utile lui Barack Obama decât neîntreruptele dezbateri şi divergenţe dintre liderii Uniunii Europene. Dacă nu se concepe o politică fiscală coerentă, criza economică din zona euro va avea în continuare repercusiuni şi peste ocean, asupra economiei americane. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite