Casa Albă dezminte raportul devastator al procurorului special. Comentariile despre deficienţele de memorie ale preşedintelui Biden „sunt motivate politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin vocea vicepreşedintelui Kamala Harris, Casa Albă a încercat să contraatace un raport de investigaţie care menţionează deficienţele de memorie ale preşedintelui Joe Biden, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele Kamala Harris şi preşedintele SUA, Joe Biden, FOTO arhivă
Vicepreşedintele Kamala Harris şi preşedintele SUA, Joe Biden, FOTO arhivă

Joi a fost făcut public raportul procurorului special Robert Hur. În investigaţia care se întinde pe pe 388 de pagini, nu s-a recomandat, e drept, începerea urmăririi penale împotriva preşedintelui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, dar a fost descris drept un „bărbat în vârstă, cu o memorie proastă”.

Vineri, vicepreşedintele de la Casa Albă, Kamala Harris a ieşit la contraatac, denunţând „motivaţiile politice” ale autorul acestui raport. Ea consideră comentariile procurorului special ca fiind „gratuite” şi „nepotrivite”, „motivate politic”. „Modul în care atitudinea preşedintelui a fost descrisă în acest raport nu poate fi mai incorect din punct de vedere faptic”, a spus ea.

Raportul magistratului, publicat în urma unei anchete asupra documentelor clasificate pe care preşedintele SUA le avea în posesia sa, a fost „în mod clar motivat politic”, a declarat reporterilor de la Casa Albă Kamala Harris, ea însăşi fost procuror.

La rândul său, Ian Sam, unul dintre purtătorii de cuvânt ai executivului american, consideră că singurul motiv pentru apariţia acestui raport cu nouă luni înainte de alegerile prezindenţiale din SUA este că că procurorul „s-a simţit presat”. ” Suntem într-un mediu politic sub presiune ridicată. Şi când eşti primul procuror special care nu a pus sub acuzare pe nimeni, există presiuni pentru a critica", a spus el.

„Atunci când concluzia evidentă este că probele nu justifică o inculpare, ne întrebăm de ce acest raport dedică atât de mult spaţiu criticilor gratuite şi inadecvate la adresa preşedintelui”. (...) „A sugera că s-ar putea să nu îşi amintească data morţii fiului său este cu adevărat irelevant”, a continuat Sams.

În ceea ce priveşte impactul acestui raport asupra candidaturii lui Joe Biden la alegerile prezindenţiale din acest an, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus doar: „Cred că publicul este inteligent”.

Robert Hur, procuror special: „Nu şi-a mai amintit exact anul în care a murit fiul său cel mare”

Robert Hur, un republican şi fost procuror federal din Maryland, a fost numit în ianuarie 2023 de către ministrul de Justiţie al administraţiei Biden, Merrick Garland, să investigheze descoperirea în decembrie 2022 şi ianuarie 2023 a unor documente clasificate ce datează din perioada în care Joe Biden era vicepreşedinte (2009-2017) în reşedinţa sa din Wilmington (Delaware), precum şi într-un fost birou.

Concluzia raportului lui Robert Hur a fost că Joe Biden „a păstrat şi a dezvăluit cu bună-ştiinţă documente clasificate după vicepreşedinţia sa, în timp ce era un simplu cetăţean”, dar a explicat faptul că „o inculpare nu ar fi justificată”, în special pentru că un juriu ar fi acordat prezumţia de nevinovăţie „unui bărbat în vârstă simpatic, bine intenţionat, cu o memorie slabă”. El a mai scris că memoria preşedintelui Biden „s-a înrăutăţit”, pentru că „nu şi-a mai amintit când era vicepreşedinte” sau anul exact în care a murit fiul său cel mare, Beau.

În timp ce Casa Albă a ieşit la contraatac, simpatizanţii lui Donald Trump au fost încântaţi joi de conţinutul raportului, asigurând că Joe Biden nu mai este „apt” să guverneze.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite