California: Poliţiştii au descoperit un „super-tunel” construit de unul dintre cele mai periculoase carturi de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au confiscat zeci de tone de droguri. FOTO: Serviciul de Imigrare şi Vamal al SUA
Poliţiştii au confiscat zeci de tone de droguri. FOTO: Serviciul de Imigrare şi Vamal al SUA

Poliţiştii din California au descoperit un „super-tunel” care leagă SUA şi Mexic, folosit de unul dintre cele mai puternice carteluri de droguri din ţară pentru a transporta stupefiantele. Autorităţile au fost uimite de complexitatea tunelului, care are un sistem de transport prin şine, ventilaţie şi lumină. Autorităţile au arestat până acum tei suspecţi, iar eforturile de destrămare a grupării infracţionale continuă.

Tunelul are o lungime echivalentă cu cea a aproape şase terenuri de fotbal, are un traseu în zig-zag şi este echipat cu sistem electrificat de iluminare şi sistem de ventilaţie. A fost construit la 10 metri adâncime, iar în interior există o diferenţă de 1,2 metri între tavan şi podea, şi aproape un metru între pereţii laterali, au explicat autorităţile locale.

Construcţia subterană uneşte un depozit din San Diego de un altul dintr-un parc industrial din Tijuana, în statul mexican Baja California, notează CNN.

În prezent trei persoane se află în custodia poliţiei din San Diego şi riscă să fie puşi sub acuzare, după ce ofiţerii au confiscat 32 de tone de marijuana şi aproape 148 de kilograme de cocaină legate de acelaşi caz în cadrul căruia a fost descoperit tunelul. 

Descoperirea poliţiştilor mexicani nu este prima de acest fel, ultimul caz fiind semnalat în noiembrie 2011. Atunci au fost găsite două tuneluri asemănătoare celui care leagă San Deigo şi Tijuana. Acestea au fost atribuite cartelului Sinaloa, după numele statului mexican unde s-a format, este una dintre cele mai de temut organizaţii infracţionale din ţară.

FOTO: Serviciul de Imigrare şi Vamal al Statelor Unite ale Americii

TRANSPORT DROGURI

Conducătorul acestui cartel, identificat drept Joaquin „El Chapo” Guzman, este considerat de Departamentul de Trezoreria al Statelor Unite drept cel mai influent traficant de droguri din lume. Averea sa a fost estimată de Forbes la aproximativ un miliard de dolari. În prezent, El Chapo este urmărit de poliţie, după ce a reuşit să evadeze din închisoare în 2001.

Tunelul avea linii de transport cu şine, asigurând transportul drogurilor din Mexic înspre SUA. FOTO: AFP

tunel transport droguri SUA MEXIC
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite