Antony Blinken a avertizat că Azerbaidjanul ar putea invada curând Armenia: „Sunt profund îngrijorat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat săptămâna trecută un mic grup de congresmeni că Azerbaidjan ar putea invada în curând Armenia. Două persoane au confirmat că a avut loc un briefing cu privire la acest subiect, dar nu au oferit detalii.

Antony Blinken, îngrijorat că Azerbaidjanul ar putea invada Armenia FOTO EPA EFE
Antony Blinken, îngrijorat că Azerbaidjanul ar putea invada Armenia FOTO EPA EFE

Apelul indică îngrijorarea profundă a administrației cu privire la operațiunile Azerbaidjanului posibilitatea extinderii conflictului legat de o regiune separatistă din vestul țării, relatează Politico.

Va rezolva problema „prin recurgerea la forță”

Președintele azer Ilham Aliev a cerut anterior Armeniei să deschidă un „coridor” de-a lungul graniței sale sudice, care ar conecta Azerbaidjanul continental cu regiunea Nahicevan, care se învecinează cu Turcia și Iranul. Aliev a amenințat că va rezolva problema „prin recurgerea la forță”.

Congresmenii americani au insistat, în cadrul unei discuţii purtate la 3 octombrie, ca Departamentul de Stat al SUA să ia eventuale măsuri împotriva lui Aliev, ca răspuns la intervenţia militară efectuată de Azerbaidjan în regiunea Nagorno-Karabah, în luna septembrie a acestui an.

Blinken a răspuns că Departamentul de Stat caută căi pentru a trage Azerbaidjanul la răspundere și nu intenționează să reînnoiască o derogare de lungă durată care să permită SUA oferirea de asistență militară pentru Baku. El a adăugat că există posibilitatea ca Azerbaidjanul să invadeze sudul Armeniei în săptămânile următoare.

Negocierile diplomatice dau speranțe

Totuși, Blinken și-a exprimat încrederea în negocierile diplomatice care au loc între Armenia și Azerbaidjan, în discuția pe care a avut cu mai mulți parlamentari deomocrați, printre care Nancy Pellosi și Anna Eshoo din California și Frank Pallone din New Jersey.

Într-o declarație, Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conversația, dar a subliniat angajamentul față de „suveranitatea și integritatea teritorială a Armeniei” și soluționarea conflictului prin „discuții directe”.

Decizia de a amâna reînnoirea derogării este, de asemenea, grăitoare. În fiecare an, din 2002, SUA au emis o derogare, permițându-i să eludeze o prevedere a Freedom Support Act care interzicea să ofere asistență militară Azerbaidjanului în lumina disputelor sale teritoriale în curs cu Armenia. Renunțarea a expirat în iunie, iar statul nu a oferit nicio explicație cu privire la motivul pentru care nu a solicitat încă o reînnoire.

„Utilizarea forței este inacceptabilă”

Frank Pallone a spus public că este îngrijorat că Azerbaidjanul ar putea invada în curând. „Aliev înaintează cu obiectivul său de a cuceri Armenia de Sud”a scris Pallone pe Twitter miercuri, argumentând că „regimul său este încurajat după ce s-a confruntat cu mici consecințe” pentru invadarea Nagorno-Karabah.

Incursiunea militară a Azerbaidjanului în această regiune luna trecută a determinat peste 100.000 de etnici armeni care trăiesc în Nagorno-Karabah să fugă. Liderii au capitulat ca parte a unei înțelegeri intermediate de Rusia și au fost de acord să dizolve statul lor nerecunoscut de trei decenii. 

Într-o declarație din 20 septembrie, Blinken a spus că este „profund îngrijorat de acțiunile militare ale Azerbaidjanului” și a declarat că „utilizarea forței pentru a rezolva disputele este inacceptabilă”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite