Amazon testează roboți umanoizi pentru a „elibera" personalul. Ce îngrijorări au sindicatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amazon testează roboți umanoizi în depozitele sale din SUA, în cel mai recent semn că gigantul tehnologic își automatizează tot mai mult operațiunile, potrivit BBC News.

Roboti umanoizi testați la Amazon. FOTO captură video BBC
Roboti umanoizi testați la Amazon. FOTO captură video BBC

Compania spune că scopul avut în vedere „eliberarea angajaților pentru a livra mai bine pentru clienții noștri".

 Digit - noul robot pe care compania a precizat că îl testează - are brațe și picioare, se poate deplasa, poate să apuce și să manipuleze articole similar unui om.

Potrivit afirmațiilor făcute de un sindicat, Amazon „își tratează angajații ca pe niște roboți de ani de zile".

„Automatizarea Amazon este o cursă cu capul înainte spre pierderea locurilor de muncă. Am văzut deja cum sute de locuri de muncă au dispărut din cauza ei în centrele de îndeplinire", a declarat Stuart Richards, un organizator al sindicatului britanic GMB.

La momentul anunțului cu privire la testarea roboților umanoizi în depozitele sale din SUA, gigantul tehnologic a declarat că sistemele sale robotice au contribuit de fapt la crearea a „sute de mii de noi locuri de muncă" în cadrul operațiunilor sale, explicând că ar fi vorba despre 700 de de noi tipuri de locuri de muncă, în roluri calificate, care nu existau în cadrul companiei înainte.

Folosiți pentru a prelua „sarcini foarte repetitive"

Potrivit Amazon, în prezent gigantul are peste 750.000 de roboți care lucrează „în colaborare" cu personalul său uman, fiind adesea folosiți pentru a prelua „sarcini foarte repetitive".

Oamenii sunt „de neînlocuit", a spus șeful tehnologic al Amazon Robotics, Tye Brady, în cadrul unei conferințe de presă în Seattle.

Brady a contestat sugestia că firma ar putea avea depozite complet automatizate în viitor.

„Oamenii sunt atât de importanți în procesul de realizare; capacitatea de a gândi la un nivel superior, capacitatea de a diagnostica problemele", a adăugat șeful tehnologic al Amazon Robotics.

Picioare în loc de roți

Digit nu se folosește de roți pentru a se deplasa, ci merge pe două picioare.  Are brațe care pot ridica și deplasa pachete, containere, comenzi ale clienților și obiecte.

Acest lucru i-a permis „să se descurce cu treptele și scările sau cu locurile din instalația noastră în care trebuie să ne deplasăm în sus și în jos", a explicat , pentru BBC, Scott Dresser, de la Amazon Robotics.

Potrivit acestuia robotul testat este un prototip, iar că încercarea a fost pentru a vedea dacă poate lucra în siguranță cu angajații umani, sugerând că temerile legate de înlocuirea locurilor de muncă umane nu se potrivesc cu ceea ce s-a întâmplat la Amazon.

Amazon și-a intensificat utilizarea roboților

În ultimii ani, Amazon și-a intensificat utilizarea roboților, pe măsură ce a crescut presiunea pentru reducerea costurilor.

Gigantul tehnologic a anunțat în 2022 că testează un braț robotic gigant care poate ridica articole. Deja utilizează roboți pe roți pentru a muta bunurile în depozitele sale, iar în două state americane a început să folosească drone pentru livrări.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite