Vladimir Putin a avertizat de la Ialta că Rusia ar putea ieşi de sub jurisdicţia CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin, la Ialta FOTO Reuters
Vladimir Putin, la Ialta FOTO Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Curtea Europeană pentru Drepturile Omului că ar îndeplini o funcţie politică şi a adus drept argument condamnarea Rusiei la plata unei amenzi într-un caz nespecificat de detenţie abuzivă în Transnistria.

Vorbind la Ialta, la o întrevedere cu deputaţii locali din Crimeea anexată, Putin a avertizat că Rusia ar putea ieşi de sub jurisdicţia CEDO, precizând însă că chestiunea nu se află astăzi pe agendă, informează jurnal.md.

„O persoană era ţinută în închisoare în Transnistria, dar amenda pentru asta a fost aplicată Rusiei. Aceasta este o prostie adevărată, o decizie absolut ilegală, dar a fost luată”, a spus Putin.

El nu a precizat la care persoană se referă, dar în 8 iulie 2004, CEDO a condamnat Rusia în dosarul grupului Ilaşcu, spunând că existenţa regimului transnistrean este posibilă datorită sprijinului acordat de Moscova. Rusiei i-a fost cerută plata unor despăgubiri de 320 de mii de euro lui Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Petrov-Popa şi Alexandru Leşco.

Putin nu vrea izolare

Comentând sancţiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei din cauza anexării Crimeii şi sprijinirii separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, Putin a spus că ţara sa nu trebuie „să se izoleze de restul lumii”.

"Trebuie să ne dezvoltăm ţara cu calm, cu demnitate şi în mod eficient, fără să ne izolăm de restul lumii, fără să rupem relaţiile cu partenerii noştri, dar fără să permitem totuşi să fim trataţi în mod dispreţuitor", a declarat Putin de la Ialta, în Crimeea, citat de agenţiile ruseşti.

Rusia va modifica lista alimentelor interzise la import provenite din statele occidentale, ce a fost adoptată ca represalii la sancţiunile impuse Moscovei după acţiunile acesteia împotriva Ucrainei.

Anunţul a fost făcut astăzi de către vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, citat de agenţiile Interfax şi EFE.

Oficialul rus a precizat că va propune vineri o nouă listă de produse agroalimentare occidentale supuse embargoului, pentru a permite importul acelor categorii de produse absolut necesare populaţiei, cum ar fi cele de care au nevoie persoanele ce suferă de afecţiuni precum diabet sau diverse alergii, dar şi a materiilor prime necesare asigurării competitivităţii economiei naţionale.

Rusia este pregătită să facă tot posibililul pentru a ajunge la o reglementare a conflictului în Ucraina, a declarat preşedintele rus, care s-a exprimat în faţa deputaţilor din cadrul Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus), reuniţi în Crimeea, peninsulă ucraineană alipită de Rusia în martie.

"Urmărim îndeaproape situaţia de acolo, vom aborda această problemă cu liderii din Ucraina, comunitatea internaţională, cu principalele organizaţii internaţionale. Vom face tot ce ne stă în putere pentru ca acest conflict să se încheie cât mai repede posibil, pentru a nu se mai vărsa sânge în Ucraina", a declarat el.

Putin a denunţat, de asemenea, situaţia umanitară catastrofală din estul ţării, calificând situaţia de la faţa locului drept un "haos sângeros" şi "conflict fratricid".

Liderul de la Kremlin, înţelegător cu Jirinovski

Liderul de la Kremlin i-a luat apărarea şi vicepreşedintelui Dumei, Vladimir Jirinovsi, după ce acesta a avut în ultimele zile declaraţii stupefiante.

Aflat şi el în Crimeea, Vladimir Jirinovski a propus anularea alegerilor în Federaţia Rusă şi numirea lui Putin în funcţia de ”conducător suprem”. Mai mult, el s-a manifestat pentru ”eliberarea persoanelor aflate în închisoare, pentru a apăra regiunile Lugansk şi Doneţk.”

Luni, liderul ultranaţionalist a declarat că Polonia şi statele baltice riscă să fie "şterse de pe faţa pământului" în contextul escaladării conflictului din Ucraina, soarta Europei de Est fiind în mâinile lui Vladimir Putin. "Toate chestiunile legate de război şi pace, în general, şi în speciale cele referitoare la Ucraina vor fi rezolvate de o singură persoană, liderul Federaţiei Ruse (...) Statele baltice şi Polonia sunt condamnate. Vor fi şterse de pe faţa pământului. Nu va rămâne nimic", afirma preşedintele Partidul Liberal-Democrat, considerat un apropiat al Kremlinului.

Cu toate că în urma acestor declaraţii mabasadorul Rusiei în Polonia a fost chemat de ministerul de Externe polonez să dea explicaţii, liderul de la Kremlin  a spus că „declaraţiile lui Vladimir Jirinovski nu întotdeauna reprezintă poziţia oficială a Federaţiei Ruse, că toate cele expuse ţin de propria sa părere, dar îşi poate expune opiniile, în baza dreptului la libertatea de exprimare“.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite