Un renumit sociolog și activist politic rus a fost declarat „terorist” la câteva săptămâni după arestarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul şi activistul politic de stânga rus Boris Kagarliţki, un critic al războiului din Ucraina, a fost inclus luni pe lista de „teroriști” întocmită de regimul Putin.

Boris Kagarlițki FOTO Arhivă
Boris Kagarlițki FOTO Arhivă

Boris Kagarliţki, profesor la Şcoala Superioară de Știinţe Sociale şi Economice din Moscova şi cunoscut ca disident încă din epoca sovietică, a fost arestat luna trecută de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) în baza unei prevederi care interzice apelurile publice la activităţi teroriste prin intermediul internetului, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Plasat în arest pentru două luni în oraşul Sîktîvkar (Republica Komi), la circa 1.000 de kilometri nord-est de Moscova, Kagarlițki a apărut luni pe lista cu „terorişti” înregistraţi de regimul Putin.

În vârstă de 64 de ani, sociologul și activistul politic rus este considerat o țintă a persecuțiilor pentru faptul că a îndrăznit să critice invazia rusă din Ucraina într-o revistă pe care a editat-o şi pe canalul său de YouTube.

Însă Kagarlițki se află în vizorul autorităților ruse încă dinainte de izbucnirea la scară largă a războiului din Ucraina, fiind desemnat în 2018 ca „agent al străinătăţii”, o altă etichetă cu care operează represiunea din Rusia pe lângă cea de „terorist”.

Odată cu lansarea invaziei, în Rusia au fost adoptate o serie de legi care interzic orice exprimare critică la adresa armatei, autorităţilor și „operaţiunii speciale militare”, aşa cum numeşte Kremlinul războiul din Ucraina. În consecință, mai multe publicații independente au fost obligate să-şi suspende activitatea în Rusia sau să părăsească ţara, iar numeroşi opozanţi au plecat în exil sau au fost închişi, notează Reuters.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite