Cazul Kara-Murza. Parlamentul European denunță un proces politic și solicită eliberarea imediată a opozantului rus

0
Publicat:

Parlamentul European a condamnat într-o rezoluție adoptată joi încarcerarea jurnalistului și disidentului rus Vladimir Kara-Murza, denunțând în termeni fermi un proces politic.

Vladimir Kara-Murza în boxa acuzaților FOTO EPA-EFE
Vladimir Kara-Murza în boxa acuzaților FOTO EPA-EFE

Într-o rezoluţie adoptată cu 508 voturi pentru, 14 voturi împotrivă şi 31 de abţineri, eurodeputaţii atrag atenţia că starea de sănătate a lui Vladimir Kara-Murza şi cea a opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare din ianuarie 2021, se deteriorează rapid din cauza tratamentului la care sunt supuşi în detenție şi a lipsei de asistenţă medicală adecvată.

Parlamentul European condamnă reprimarea activiștilor pentru drepturilor omului, a jurnaliştilor independenţi şi a criticilor la adresa regimului de la Moscova şi cer Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să lanseze imediat o investigaţie cu privire la actele de încarcerare inumană, de tortură şi de ucidere a opozanţilor politici în Rusia.

În plus, Parlamentul European pledează pentru sancţiuni mai dure împotriva judecătorilor, procurorilor şi altor persoane responsabile pentru punerile sub acuzare arbitrare, detenţii şi torturi în cadrul proceselor motivate politic în Rusia lui Putin.

De asemenea, rezoluția adoptată joi recomandă statelor membre UE să furnizeze vize umanitare şi alte forme de sprijin disidenţilor ruşi aflaţi în risc de a fi puşi sub acuzare din motive politice.

Parlamentul European a solicitat eliberarea imediată şi necondiţionată a jurnalistului Vladimir Kara-Murza şi a tuturor celorlalţi deţinuţi politici din Rusia, inclusiv a lui Aleksei Navalnîi, laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

La capătul unui „proces” cu ușile închise, care a început în luna martie, Vladimir Kara-Murza a fost trimis pentru 25 de ani după gratii pentru „înaltă trădare”, distribuiri de „informații false” despre armata rusă și activitate ilegală într-o organizație „indezirabilă”. El urmează să-și ispășească „pedeapsa” într-o colonie cu regim strict.

Sentința, anunțată luni de un tribunal din Moscova, survine într-un context de represiune pe toate fronturile în Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite