Represiunea din Rusia. Un renumit politolog a fost inculpat pentru „terorism”

0
Publicat:

Politologul şi sociologul Boris Kagarliţki, care a făcut parte din mişcarea disidentă din fosta URSS, a fost inculpat pentru „apeluri publice la terorism”, a anunţat miercuri avocatul său, într-un nou episod al represiunii duse de regimul Putin împotriva societăţii civile din Rusia.

Boris Kagarlițki FOTO openuni.io
Boris Kagarlițki FOTO openuni.io

Boris Kagarliţki (64 de ani), profesor la Şcoala Superioară de Știinţe Sociale şi Economice din Moscova, a fost arestat şi „inculpat pentru apeluri publice la activităţi teroriste, cu folosirea internetului”, a declarat avocatul Serghei Erohov.

Miecuri dimineaţă, profilul profesorului Kagarliţki, care riscă până la şapte ani de închisoare, a dispărut de pe site-ul instituţiei de învăţământ unde predă.

Autor a numeroase articole şi studii despre mişcarea politică de stânga din Rusia şi din lume, Kagarliţki respinge toate acuzaţiile care i se aduc. „Nu a susţinut şi nici nu a justificat vreodată terorismul”, a precizat avocatul său.

„Obiectivul tuturor discursurilor sale este o încercare de a scoate la lumină problemele reale cu care se confruntă statul rus”, a insistat Erohov.

Potrivit avocatului, ancheta împotriva lui Kagarliţki a fost deschisă de filiala din Republica Komi a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), motiv pentru care politologul a fost transferat la Sîktîvkar, capitala regiunii, după arestarea sa.

În mai 2022, Boris Kagarliţki, deținut politic între 19882 și 1983, a fost declarat „agent al străinătăţii”. Această etichetă compromiţătoare complică foarte mult activităţile organizaţiilor şi persoanelor desemnate ca atare, notează AFP, potrivit Agerpres.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mai multe media independente din Rusia au fost obligate să-şi suspende activitatea sau să părăsească ţara, iar numeroşi opozanţi au plecat în exil sau au fost închişi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite