Şeful Roscosmos s-a declarat impresionat de industria turismului spaţial în SUA şi l-a invitat la un ceai pe Elon Musk: „Am pus deja ceainicul pe foc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Rogozin FOTO Facebook
Dmitri Rogozin FOTO Facebook

Dmitri Rogozin, şeful Agenţiei Spaţiale a Rusiei (Roscosmos), l-a invitat la un ceai acasă la el pe fondatorul SpaceX, Elon Musk.

„Am pus deja ceainicul pe foc”, a declarat Rogozin într-un interviu acordat CNN, primul pentru un post TV occidental de când a devenit director general al Roscosmos

Dmitri Rogozin s-a declarat impresionat de industria turismului spaţial în SUA, menţionând compania Blue Origin a lui Jeff Bezos şi Virgin Galactic a lui Richard Branson.

„Îmi place ce fac tinerii voştri - oameni care îşi cheltuie proprii bani pe lucruri utile pentru societate”, a afirmat el.

Şeful Roscosmos vrea ca şi oligarhii ruşi să investească în programe spaţiale.

„Milionarii noştri preferă mai mult să investească în iahturi decât în aeronave spaţiale. Dar poate copiii actualilor milionari ruşi vor fi creaturi mai înţelepte”, a declarat el.

Însă Rogozin a păstrat cele mai mari laude pentru Elon Musk şi a legat stagnarea ţării sale în domeniul spaţial de instabilitatea care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice, notează CNN.

„Domnul Musk şi-a îndeplinit multe din ideile şi gândurile măreţe pe care am vrut să le realizăm şi noi dar nu am avut ocazia, deoarece, după destrămarea Uniunii Sovietice, programul nostru spaţial a fost sistat pentru ceva timp”, a susţinut oficialul rus.

„Îl respectăm ca organizator al industriei spaţiale şi ca inventator căruia nu îi este frică să îşi asume riscuri”, a continuat el cu laudele.

Apoi Rogozin l-a invitat chiar pe Musk în vizită la el, pentru a discuta „explorarea universului, a vieţii extraterestre şi cum putem folosi spaţiul pentru a păstra viaţa pe Pământ”.

Însă relaţiile dintre cei doi nu au fost mereu amiabile, subliniază CNN.

În decembrie anul trecut, Dmitri Rogozin a distribuit pe Facebook şi Twitter imagini cu specialişti Roscosmos înconjuraţi de zăpadă în timpul unei operaţiuni de recuperare a unei rachete Soiuz din Iacutia, o regiune din nord-estul Siberiei.

„Aici nu este Boca Chica”, a comentat el, referindu-se la orăşelul din Texas unde SpaceX construieşte cea mai mare şi puternică rachetă, Starship.

„Aceasta este Iacutia în timpul iernii. Mă întreb dacă blânda SpaceX este capabilă să funcţioneze în astfel de condiţii”, a continuat Rogozin pe un ton ironic.

Anterior, Rogozin sugerase SUA „să îşi ducă astronauţii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale folosind o trambulină”.

El a comentat astfel sancţiunile impuse de către SUA sectorului aerospaţial rus. De fapt, însuşi Rogozin este vizat de sancţiuni în SUA din cauza rolului său în anexarea peninsulei Crimeea.

Pe atunci, NASA era dependentă de rachetele Soiuz pentru a duce astronauţi la bordul staţiei spaţiale. Dar acea dependenţă a luat sfârşit anul trecut, după ce racheta Falcon9 a Space X şi capsula Crew Dragon au dus astronauţi în spaţiu de la Centrul Kennedy pentru prima dată după aproape un deceniu.

La scurt timp după lansare, Musk i-a răspuns lui Rogozin pe un ton similar: „Trambulina funcţionează”.

În afară de invitaţia la ceai, Rogozin i-a propus lui Musk să vină împreună cu Bezos şi Branson la lansarea, în octombrie, a unei rachete Soiuz de la Cosmodromul Baikonur (Kazahstan). CNN a contactat Blue Origin pentru a comenta această invitaţie, dar nu a primit niciun răspuns din partea companiei lui Bezos.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite