Șeful CIA, despre ce i se pregătește lui Prigojin: „Putin este apostolul suprem al răzbunării”

0
Publicat:

Directorul CIA William Burns crede că Vladimir Putin încearcă să îl separe pe Evgheni Prigojin de grupul său de mercenari pentru a-l pedepsi în urma revoltei eșuate a luptătorilor Wagner din iunie.

Șeful CIA crede că Putin încă încearcă să se răzbune pe Prigojin FOTO Profimedia
Șeful CIA crede că Putin încă încearcă să se răzbune pe Prigojin FOTO Profimedia

Revolta luptătorilor Wagner, în frunte cu liderul lor, Evgheni Prigojin, a scos la iveală slăbiciuni serioase în arhitectura de putere construită de Putin, iar șeful CIA, William Burns, crede ca președintele rus caută soluții pentru a se răzbuna pe Prigojin.

„Ceea ce vedem este un dans foarte complicat”, crede William Burns, citat de BBC. Potrivit șefului CIA, președintele rus va încerca să îl separe pe Prigojin de grupul său de mercenari, de care are încă nevoie în țări precum Africa, Libia și Siria.

„Putin este o persoană care crede că răzbunarea este un fel de mâncare servit cel mai bine rece. Din experiența mea, Putin este apostolul suprem al răzbunării, așa că aș fi surprins dacă Prigojin va scăpa de o pedeapsă suplimentară”, consideră William Burns.

„Dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”, susține șeful CIA, făcând aluzie la riscul ca șeful Wagner să fie otrăvit. În urma revoltei eșuate a luptătorilor Wagner, mercenarii au avut opțiunea de a semna contracte cu Ministerul rus al Apărării, de a merge în Belarus sau de a se întoarce acasă.

Rebeliunea Wagner s-a încheiat în urma unui acord negociat de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko. Pe 19 iulie, la circa trei săptămâni de la revoltă, un videoclip publicat pe canale de Telegram pro-Wagner l-ar fi surprins pe Prigojin în timp ce îi întâmpină pe luptătorii săi în Belarus.

„Bine ați venit, băieți! Bun venit pe pământul belarus! Am luptat cu demnitate! Am făcut multe pentru Rusia”, spune un bărbat, al cărui profil se aseamănă cu Prigojin. Întrebat de aceste imagini, Burns crede că Prigojin a fost recent în capitala belarusă Minsk, dar și în Rusia.

„S-a deplasat puțin. Cred că a fost la Minsk în ultima vreme. Nu sunt sigur dacă are de gând să se retragă în suburbiile Minsk-ului, dar a petrecut timp și în Rusia”, a spus Burns.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite