Scrisorile trimise din gulag de Navalnîi disidentului Șaranski: Regimul va cădea ca URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a corespondat cu disidentul Natan Șaranski în ultimul an. Site-ul de știri Free Press a publicat luni mai multe scrisori scrise de mână între cei doi, după ce Navalnîi l-a contactat pe Șaranski anul trecut.

Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Fost politician care trăiește în Israel, Șaranski este printre cei mai cunoscuți prizonieri politici din fosta Uniune Sovietică. Bărbatul de 76 de ani a petrecut aproape nouă ani într-un lagăr de muncă forțată sovietică sub acuzații de trădare și spionaj false din cauza eforturilor sale de a imigra în Israel și, mai târziu, pentru susținerea drepturilor omului.

El l-a contactat pentru prima dată pe Șaranski în aprilie anul trecut, spunându-i disidentului sovietic că s-a inspirat din cartea lui „Fear No Evil” și a glumit că nu s-au schimbat multe în sistemul penal rus.

„Vreau să vă mulțumesc pentru această carte, deoarece m-a ajutat foarte mult și continuă să mă ajute. Da, sunt la SHIZO acum, dar când citesc despre cele 400 de zile petrecute în „celula de pedeapsă” cu rațiile de alimente scăzute, se înțelege că există oameni care plătesc prețuri mult mai mari pentru convingerile lor”, a scris Navalnîi.

„Înțeleg că nu sunt primul, dar chiar vreau să devin ultimul, sau cel puțin unul dintre ultimii, dintre cei care sunt siliți să îndure asta.”

Inspirându-se din cazul lui Șaranski, Navalnîi a prezis că actualul regim rus se va prăbuși la fel ca Uniunea Sovietică. „Cel mai important lucru este să ajungem la concluziile corecte, astfel încât această stare de minciună și ipocrizie să nu intre într-un nou ciclu. Virusul libertății” este departe de a fi eradicat. Nu mai sunt zeci sau sute ca înainte, ci zeci și sute de mii care nu se tem să vorbească pentru libertate și împotriva războiului, în pofida amenințărilor. Sute dintre ei sunt în închisori, dar sunt încrezător că nu vor renunța”, a scris Navalnîi.

Șaranski a răspuns cu o scrisoare de cinci pagini, glumind că primirea corespondenței din închisoare a fost ca și cum „ar fi primit o scrisoare de la 'alma mater', universitatea unde și-a petrecut mulți ani ai tinereții".

Disidentul a spus că este un mare admirator al lui Navalnîi și că și-a scris memoriile în timp ce mulți dintre prietenii săi erau încă încarcerați de KGB.

„Așa că mi-am imaginat această carte nu doar ca pe o carte de memorii, ci și ca pe un fel de manual sau de carte de instrucțiuni despre cum să te comporți într-o confruntare cu KGB-ul. Vă doresc - oricât de greu ar fi din punct de vedere fizic - să vă păstrați libertatea interioară", a scris el.

El a precizat că a scris scrisoarea cu o zi înainte de Paște, „sărbătoarea eliberării evreilor din sclavia egipteană acum 3.500 de ani"

„În această zi, stau la masa de sărbătoare purtând o kippa, care a fost făcută acum 40 de ani, din cârpa mea de picioare, de către colegul meu de celulă - un deținut ucrainean din închisoarea Chistopol. Iată cât de întortocheat este totul în această lume! Îți doresc ție, Aleksei, și întregii Rusii, un Exod cât mai curând posibil”, i-a urat disidentul sovietic,

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite