Rusia propune o foaie de parcurs pentru normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Siria

0
Publicat:

  Rusia a propus miercuri elaborarea unei foi de parcurs pentru normalizarea relaţiilor dintre Damasc şi Ankara, care au fost întrerupte după izbucnirea războiului civil din Siria în 2011, relatează AFP.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Propunerea a fost făcută în cadrul unei reuniuni la Moscova a miniştrilor de externe din Turcia şi Siria, prima din 2011, în prezenţa omologilor lor rus şi iranian, potrivit Agerpres. 

„Un rezultat optim al întâlnirii noastre de astăzi ar putea fi un acord pentru a numi experţi care să elaboreze (...) un proiect de foaie de parcurs pentru normalizarea relaţiilor turco-siriene, care va fi apoi prezentat şefilor noştri de stat”, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la începutul reuniunii.

El a afirmat că acest document ar trebui să permită Damascului şi Ankarei „să-şi stabilească în mod clar poziţiile cu privire la problemele prioritare pentru ei” pentru a putea „restabili controlul guvernului sirian asupra întregului teritoriu al ţării şi să asigure într-o manieră solidă securitatea frontierei cu Turcia, lungă de 900 de km".

„Este important de menţionat, de asemenea, restabilirea legăturilor logistice care au fost întrerupte între cele două ţări vecine şi reluarea cooperării economice fără bariere”, a mai spus Lavrov.

„Cu toţii avem interes să vedem că relaţiile dintre Siria şi Turcia sunt reluate pe baza egalităţii şi respectului reciproc”, a mai spus el.

Aceasta este prima întâlnire între şefii diplomaţiei turce şi siriene din 2011. Ankara prezintă această reuniune între miniştrii de externe ca fiind o condiţie prealabilă pentru un summit între liderii turc şi sirian.

Turcia s-a poziţionat încă de la începutul conflictului din Siria în sprijinul opoziţiei şi al rebelilor care doreau să-l răstoarne pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă însă acum să reia legăturile cu Damascul, cu scopul declarat de a trimite înapoi o parte dintre cei 3,7 milioane de refugiaţi sirieni de pe teritoriul turc, o chestiune centrală în alegerile prezidenţiale şi legislative care au loc duminică în Turcia.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, a cărui ţară iese treptat din izolarea regională, a condiţionat însă orice întâlnire cu omologul său turc de retragerea trupelor turce desfăşurate în nordul Siriei.  

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite