Miniştrii de externe turc şi sirian se întâlnesc la Moscova. Li se vor alătura omologii rus şi iranian

0
Publicat:

Miniştrii de externe turc şi sirian se vor întâlni miercuri la Moscova, o premieră de la declanşarea războiului civil din Siria în 2011, potrivit unui anunț făcut de Ankara, scrie AFP, citată de Agerpres.

Drapele Rusia, Turcia, Siria. FOTO Shutterstock
Drapele Rusia, Turcia, Siria. FOTO Shutterstock

Ministerul turc de Externe a precizat, într-un comunicat, că întâlnirea, la care se vor alătura şi miniştrii de externe rus şi iranian, va permite „un schimb de opinii despre normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Siria".

Pe ordinea de zi a întâlnirii va fi și chestiunea „întoarcerii voluntare" a 3,7 milioane de sirieni refugiaţi din Turcia, a precizat ministerul, cu cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative turce, care se anunţă periculoase pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

La sfârşitul lunii aprilie, Turcia şi Siria au avut, la Moscova, o altă sesiune de discuţii sub medierea Rusiei şi Iranului, atunci, la nivelul miniştrilor apărării.

Ideea unui summit de pace susţinut de Putin

Rusia încurajează restabilirea relaţiilor dintre aliatul său sirian şi Ankara, suspendate în 2011.

Încă de la începutul conflictului, Turcia s-a plasat în favoarea opoziţiei şi rebelilor care vor să îl înlăture de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad. Ulterior, preşedintele Erdogan, care la un moment dat l-a calificat pe Assad drept „asasin", a lansat ideea unui summit de pace cu liderul sirian, susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin.

La presiunea electoratului şi a opoziţiei, Recep Tayyip Erdogan promite să facă tot posibilul pentru a facilita întoarcerea refugiaţilor sirieni în ţara lor.

Preşedintele Bashar al-Assad, a cărui ţară iese din izolarea sa regională, a anunțat că va cere, înainte de orice întâlnire, retragerea trupelor turce desfăşurate în nordul Siriei.

Amintim că, duminică, la Cairo, miniştrii arabi ai afacerilor externe au decis să reintegreze regimul sirian în Liga Arabă după ce l-a exclus în 2011 pentru reprimarea unei revolte populare care a degenerat într-un război sângeros.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite