Rusia neagă intenția de modificare a frontierei maritime în Marea Baltică

0
Publicat:

Rusia nu are nicio intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental, a declarat o sursă "militaro-diplomatică" rusă agenţiilor ruse de presă, citate miercuri de Reuters, după ce pe portalul juridic al guvernului de la Moscova a fost publicat un proiect de decret referitor la ajustarea coordonatelor acelei frontiere maritime, document care între timp a fost şters.

Proiectul acelui decret a fost şters de pe portalul juridic al guvernului rus. foto Pixabay (Arhivă)
Proiectul acelui decret a fost şters de pe portalul juridic al guvernului rus. foto Pixabay (Arhivă)

Acest document, elaborat de Ministerul rus al Apărării şi apărut marţi pe portalul juridic guvernamental, propunea actualizarea coordonatelor frontierei maritime ruse în Marea Baltică, mare la care sunt de asemenea riverane Finlanda, Suedia, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Proiectul a provocat confuzie şi iritare în aceste ţări, care au toate relaţii tensionate cu Rusia şi nu au înţeles ce presupune concret iniţiativa Ministerului rus al Apărării, scrie Agerpres.

Documentul acestui minister menţiona totuşi zona de est a Golfului Finlandei precum şi apele adiacente porturilor Baltisk şi Zelenogradsk din exclava rusă Kaliningrad (situată între Polonia şi Lituania), adăugând că, în cazul aprobării propunerii sale, aceasta ar modifica frontiera maritimă a Rusiei şi hărţile de navigaţie, după ultima actualizare a acestora care datează din ianuarie 1985.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, stabilirea coordonatelor frontierei din 1985 a fost făcută pe baze unor hărţi maritime de la jumătatea secolului al XX-lea şi care nu mai corespund pe deplin coordonatelor topografice din prezent.

  Întrebat despre respectivul document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „nu este nimic politic în asta", dar el a admis existenţa unor tensiuni în zona Mării Baltice şi în consecinţă nevoia ca Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea.

Proiectul acelui decret a fost între timp şters de pe portalul juridic al guvernului rus.

Într-o declaraţie transmisă Reuters înainte ca acest document să fie retras, ministrul eston de externe Margus Tsahkna a susţinut că apariţia acestuia ar putea fi o „încercare de a crea confuzie".

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite