Rusia anunţă bilanţul unor atacuri în masă asupra armatei şi infrastructurii militare ucrainene în cursul nopţii. Ofensiva poate începe mai devreme

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Rusia a declarat luni că a lansat în cursul nopţii de duminică spre luni atacuri în masă  asupra efectivelor şi infrastructurii militare ucrainene, folosind forţele sale aeriene, rachete, artileria şi sistemele de apărare aeriană pentru a lovi sute de ţinte pe teritoriul vecinului său sudic, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a transmis într-un comunicat că rachetele ruseşti au distrus în cursul nopţii 16 instalaţii militare ucrainene, între care cinci posturi de comandă, un depozit de combustibil şi trei depozite de muniţii, precum şi blindate şi forţe ucrainene.

Atacurile au avut loc în regiunile Harkov, Zaporijie, Doneţk şi Dnipropetrovsk, dar şi în portul Nikolaev. Comunicatul mai precizează că forţele aeriene ruse au lansat atacuri împotriva 108 zone unde au susţinut că se aflau concentrate forţe şi blindate ucrainene.

    

În alte zone, ministerul apărării a afirmat că a distrus 12 drone şi tancuri ucrainene şi a folosit rachete Iskander pentru a distruge patru depozite de arme şi echipamente în regiunile Lugansk, Vinnitţia şi Doneţk.

Rusia, care a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie, s-a angajat să continue ceea ce numeşte „o operaţiune militară specială” până când îşi va îndeplini toate obiectivele.

În prezent, ofensiva rusă se concentrează pe încercarea de a prelua controlul deplin asupra oraşului-port ucrainean Mariupol, asediat de săptămâni.

Ministerul apărării a declarat că artileria rusă a mai lovit 315 ţinte militare ucrainene şi că sistemele de apărare aeriană au fost folosite pentru a doborî trei elicoptere ale armatei ucrainene, două avioane de luptă MiG-29 şi un avion SU-25.

Zelenski a criticat întârzierile în livrarea de arme către Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat duminică nevoia urgentă de noi livrări de arme, în contextul în care Rusia pregăteşte o ofensivă în regiunile Doneţk şi Lugansk.

După ce a mulţumit partenerilor care „ajută cu adevărat cu tot ce pot", el a spus că „cei care au armele şi muniţia de care avem nevoie şi întârzie livrarea lor trebuie să ştie că soarta acestei bătălii depinde de asemenea de ei. Soarta oamenilor care pot fi salvaţi".

„Fiecare întârziere legată de arme, fiecare întârziere politică este o permisiune pentru Rusia să ia vieţile ucrainenilor. Aşa interpretează Rusia. Nu acesta ar trebui să fie cazul în realitate", a spus duminică noapte Zelenski.

Rusia şi-ar putea lansa ofensiva mai repede

Următoarea fază a campaniei militare ruse în Ucraina ar putea începe în următoarele câteva zile, spuneau la finele săptămânii trecute doi înalţi oficiali americani ai apărării.

Potrivit acestora, evaluarea SUA  arată că armata rusă ar putea începe să mute unele dintre forţele sale înapoi în Ucraina începând din weekend sau la începutul săptămânii.

Trupele ruse s-au retras din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei în urmă cu aproximativ două săptămâni, deplasându-se spre nord, în Belarus şi Rusia.

La acea vreme, oficialii americani apreciau că ruşii intenţionau să se regrupeze şi apoi să înceapă o nouă invazie, concentrându-se pe regiunea Donbas şi sud-estul Ucrainei. Dar aceştia cred acum că e posibil ca Rusia să pornească ofensiva înainte ca toate trupele ruse să fie gata din nou de luptă, a spus un oficial înalt al apărării.

Chiar dacă armata rusă s-a pregătit pentru următoarea fază a invaziei, luptele au continuat în est şi în sud. În acest timp, armata ucraineană a cheltuit câteva mii de obuze de artilerie în fiecare zi, a declarat un înalt oficial al apărării.

Săptămâna trecută, administraţia Biden a anunţat că va trimite 40.000 de cartuşe de artilerie şi 18 obuziere de 155 mm în Ucraina. Dar, având în vedere că armata ucraineană foloseşte mii pe zi, acestea se vor epuiza în circa o săptămână, a explicat oficialul. Oficialii americani încearcă să-i convingă pe aliaţi să trimită mai multă artilerie şi muniţie în Ucraina, astfel încât forţele ucrainene să aibă cu ce se apăra când ofensiva se intensifică.

Este posibil ca trupele ruse să încerce să încercuiască trupele ucrainene dispuse de-a lungul graniţei dintre Donbas şi restul Ucrainei în această ofensivă viitoare - o mişcare militară numită „dublă învăluire”. Armata rusă s-a bazat foarte mult pe focul cu rază lungă de acţiune – rachete de croazieră, artilerie cu rază lungă de acţiune, atacuri aeriene – în primele săptămâni ale atacului asupra Ucrainei, dar armele principale ale acestei noi ofensive vor fi probabil artileria şi rachetele cu rază scurtă de acţiune, a spus un oficial american de rang înalt al apărării.

Armata ucraineană dipune ceva stocuri de artilerie, dar cea mai mare parte este învechită, iar o parte a fost distrusă de ruşi. Obuzierele mai noi din SUA vor fi mai durabile decât artileria ucraineană existentă, a spus oficialul, dar lumea trebuie să continue să aprovizioneze Ucraina cu muniţie pentru a putea rămâne în luptă.

Ruşii au început deja să organizeze operaţiunile în sud-est, pregătind zona din jurul Donbasului pentru o viitoare invazie terestră rusă, potrivit unui înalt oficial al apărării. Joi, un înalt oficial al apărării a declarat că Rusia a început să mute echipamente în vestul Rusiei, în pregătirea ofensivei, inclusiv elicoptere care sunt acum pregătite pentru a fi introduse în Ucraina.

Mai multe - Rusia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite