Scriitorul ucraienean Andrei Kurkov: „Rusia rămâne o monarhie, ruşii sunt colectivişti şi îşi adoră ţarul. Ucrainenii sunt individualişti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul ucrainean Andrei Kurkov FOTO via RFI
Scriitorul ucrainean Andrei Kurkov FOTO via RFI

Andrei Kurkov , unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ucraineni ai momentului, aflat în România în cadrul turneului de promovare a romanului său ”Albinele Gri”, vorbeşte în cadrul unui interviu acordat RFI despre cum percepe reacţiile europene la invadarea ţării sale, perspectiva sa asupra regimului de la Kremlin şi diferenţele de mentalitate între ruşi şi ucraineni.

Reacţiile europene

„Cred că începând cu 24 februarie, Europa a înţeles ce înseamnă Rusia, ce fel de politică duce Putin. Înainte de aceasta, Europa era în acelaşi timp naivă şi pragmatică. Poate mai mult pragmatică decât naivă, pentru că în ultimii 30-40 de ani, comerţul a devenit pentru Europa mult mai important decât drepturile omului.

Ei au crezut că pot face comerţ cu Rusia de aceeaşi manieră cu China...Cred că războiul a schimbat aceste lucruri şi naţiunile europene încep să înţeleagă faptul că acum ele finanţează războiul”, spune scriitorul ucrainean Andrei Kurkov într-un interviu acordat RFI şi care va fi difuzat integral joi.

Regimul lui Putin

”Rusia rămâne o monarhie, ruşii sunt colectivişti şi îşi adoră ţarul. Dacă se plictisesc de el îl omoară şi îl adoră pe următorul. Pentru ruşi, ţarul este simbolul stabilităţii. Din acest motiv, Putin a fost reales de vreo cinci sau şase ori. În aceşti 22 de ani de când Putin este la putere în Rusia, în Ucraina am avut cinci preşedinţi”.

Mentalitatea ucraineană versus rusă

”Eu însumi sunt de origine rusă. M-am născut la Leningrad, locuiesc la Kiev şi sunt purtătorul mentalităţii ucrainene. Nu sunt un reprezentant al mentalităţii colective ruseşti.

Ucrainenii sunt individualişti. Ei au mereu propriile opinii, sunt gata să-şi apere ideile. Dar în momentul în care patria lor este pusă în pericol, devin uniţi pentru a o apăra.

Pentru ucraineni, libertatea este mai importantă decât stabilitatea sau calitatea vieţii. Pentru ruşi, stabilitatea şi banii sunt mai importante decât libertatea. Aceasta este diferenţa care arată că, în cele din urmă, ucrainenii sunt europeni. Pentru că toate libertăţile, de exprimare, religioasă şi celelalte sunt valori democratice, europene. Nu valori ruseşti.

Iar aceasta se vede şi în situaţia politică. Pentru că la noi mereu este un haos politic, cu multe culori. La Ministerul Justiţiei din Ucraina sunt înregistrate peste 400 de partide. Fiecare ucrainean vrea să-şi înregistreze un partid pentru a-şi promova ideile.

Aceasta este democraţia şi acesta este individualismul la înalt nivel, o anarhie bine organizată. Dar ucrainenii adoră anarhia. De fapt, anarhia exista şi în secolele XVI-XVII, într-o perioadă în care Ucraina era independentă.  Hatmanii, şefii militari, erau aleşi şi existau dezbateri politice. În schimb, în Rusia, a fost tot timpul o monarhie: un ţar, o monarhie şi sclavii”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite