Rusia a cheltuit miliarde pentru fortificații inutile în jurul Belgorodului. Milițiile rebele le-au depășit cu ușurință

0
Publicat:

Fortificațiile menite să protejeze regiunea rusă Belgorod de atacurile transfrontaliere sunt ineficiente, potrivit unei anchete a presei ruse independente.

Soldați ruși în tranșee FOTO: Profimedia
Soldați ruși în tranșee FOTO: Profimedia

Regiunea vecină Ucrainei a cunoscut bombardamente frecvente și atacuri cu drone de la începutul războiului, în februarie 2022. Rusia a dat adesea vina pe Kiev pentru atacuri.

Un raid transfrontalier a avut loc pe 22 mai și a plecat din regiunea ucraineană Sumy, fiind coordonat de paramilitari anti-Kremlin. Acesta a scos în evidență vulnerabilitatea regiunii Belgorod și amenințarea ca războiul să se răsfrângă asupra Rusiei, scrie Newsweek.

Raidul a arătat ineficiența a ceea ce este cunoscut sub numele de „Linia Zasechnaya” de tranșee și blocuri de beton antitanc, cunoscute și sub numele de "dinții dragonului", potrivit unei anchete comune a presei ruse 7x7 și a agenției Belgorod Pepel. 

Apărarea aceasta a costat 10 miliarde de ruble (124.285.400 de dolari), construcția începând cu trei luni după începerea războiului, în aprilie 2022.

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a anunțat în martie 2023 că fortificațiile sunt complete și descurajează amenințarea Ucrainei.

Cu toate acestea, cei care monitorizează războiul au remarcat pe rețelele sociale incapacitatea noilor construcții de a-i opri pe rebelii pro-Ucraina.

Cum au pătruns rebelii în zona Belgorod

Canalul Telegram Spy Dossier, care este legat de serviciile de securitate ruse, a declarat că Corpul voluntarilor ruși (RDK) și Legiunea Libertatea Rusiei (LSR) nu au intrat în Belgorod de-a lungul liniei de fortificații defensive, "ci de-a lungul autostrăzii 14K-4 Kozinka-Belgorod complet nestingherită".

Canalul Telegram al agenției de știri Country Politics a notat că atacul a avut loc la vest de fortificații.

Între timp, consilierul ucrainean pentru afaceri interne Anton Gherașcenko l-a ironizat pe Gladkov și a descris ușurința cu care grupurile au trecut în regiunea Belgorod.

El a scris pe Telegram că fortificațiile "s-au dovedit a fi un șanț puțin adânc, iar rebelii au ocolit pur și simplu dinții de beton ai dragonului".

Newsweek a contactat biroul guvernatorului Belgorod și ministerul rus al apărării pentru comentarii.

Fortificații inutile

Ruslan Leviev, cercetător militar și fondator al agenției de investigații open-source Conflict Intelligence Team, a declarat pentru 7x7 că fortificațiile, care vizau încetinirea avansului forțelor terestre inamice, nu vor funcționa împotriva dronelor și artileriei.

Acest lucru se datorează faptului că "este în mare parte un război de artilerie" și dacă forțele ucrainene le-ar lua cu asalt, "trupele vor curăța mai întâi teritoriul cu fortificațiile cu foc de artilerie".

Blocurile de beton pot fi apoi remorcate, ceea ce înseamnă că "în realitatea actuală, aceste fortificații sunt inutile", a spus el, arătând că o modalitate mai eficientă de a proteja frontiera ar fi fost relocarea rezidenților și mutarea echipamentelor militare din raza de acțiune a artileriei.

Astfel de fortificații sunt prezente și în regiunile Lugansk și Donețk, aceasta din urmă fiind una dintre zonele contraofensive ale Ucrainei care a început în ultimele zile, ridicând posibilitatea ca problemele să afecteze linia defensivă pe toată lungimea frontierei.

Fostul ofițer de infanterie Randy Mott a scris pe Twitter despre problemele pe care fortificațiile rusești le-ar putea pune pentru restul războiului.

El a spus că liniile rusești "sunt inegale și adesea slab dotate cu personal" și că, atunci când răspund amenințărilor de pe front, "angajează forțe care nu pot fi mutate cu ușurință pe măsură ce câmpul de luptă se schimbă cu progrese în altă parte".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite