Război civil în Rusia. Întăririle „adormite” îi așteaptă pe mercenarii Wagner la Moscova. Kremlinul a subestimat amenințarea Prigojin

0
Publicat:

Fost ofițer al Forțelor de Apărare ale Israelului, analistul militar Yigal Levin spune că Grupul Wagner acționează ca talibanii . El a sugerat că la Moscova, unde mercenarii se îndreaptă acum, ar putea să-i aștepte deja întăriri.

Fortele militare ale companiei Wagner pe strazile din Rostov  Foto Profimedia jpg

"În termeni tactici, oamenii lui Prigojin se comportă ca talibanii", scrie Levin. "O parte paramilitară - marșează spre capitală. Cealaltă parte - celulele adormite din rândul cetățenilor - stau la Moscova și așteaptă un semnal de la „bucătar”.

Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a spus că el şi cei 25.000 de oameni ai săi sunt gata să moară pentru „patrie" şi „să elibereze poporul rus" de ierarhia militară împotriva căreia a intrat în rebeliune, transmite sâmbătă AFP.

„Suntem cu toţii gata să murim, toţi cei 25.000. Şi după aceea vor mai fi 25.000. Pentru că murim pentru patrie, murim pentru poporul rus care trebuie eliberat de cei care bombardează populaţia civilă", a declarat Prigojin într-un nou mesaj audio pe Telegram.

Prigojin a acuzat Ministerul rus al Apărării că a lansat atacuri cu rachete asupra taberelor unității sale paramilitare folosind artilerie și elicoptere de atac.

Potrivit ofițerului de rang înalt al grupului Wagner, Evgheni Prigojin are 25.000 de soldați sub comanda sa pentru ofensiva militară împotriva lui Putin.

În ianuarie, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că Wagner comanda aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina.

Peste 20.000 de soldați Wagner au fost uciși în timpul luptei în Ucraina, mulți dintre care au murit în bătălia de luni de zile pentru controlul orașului Bahmut din estul Ucrainei.

Fostul ofițer Forțelor de Apărare ale Israelului, analistul militar Yigal Levin a spus că Grupul Wagneriții acționează ca talibanii . Așa că pe canalul său Tg, el a sugerat că la Moscova, spre care mercenarii tocmai se îndreaptă acum, ar putea să-i aștepte deja întăriri.

"În termeni tactici, oamenii lui Prigojin se comportă ca talibanii", scrie Levin. "Partea paramilitară marșează spre capitală.  Cealaltă parte - celulele adormite din rândul cetățenilor - stau la Moscova și așteaptă un semnal. de la „bucătar”.

Pierderile din cele două tabere

Până în acest moment, rușii au pierdut un avion Il-22, două elicoptere specializate în război electronic, un elicopter de atac Mi-35, o mașină blindată Tiger și un camion. Comparativ, trupele Wagner au pierdut un singur camion. Acestea sunt exclusiv informații agregate și confirmate de Oryx, site specializat în monitorizarea tuturor surselor video și fotografiilor publicate pe rețelele sociale, care au legătură cu distrugerile de echipamente militare în contextul războiului din Ucraina.

Site-ul independent Oryx, una din cele mai respectate surse de informații deschise (OSINT), care a fost lăudat inclusiv de fostul șef al CIA, David Petraeus, pentru acuratețea informațiilor sale, a publicat prima listă a pierderile înregistrate după confruntările de sâmbătă dintre mercenarii Wagner și armata rusă.

Kremlinul, luat pe nepregătite

Administrația lui Vladimir Putin se teame că, în doar câteva ore, forțele Grupului Wagner ale lui Evgheni Prigojin ar putea să nu fie departe de Moscova și că atunci luptele ar izbucni în apropierea capitalei. Două surse apropiate administrației au împărtășit ceea ce se întâmplă la Kremlin corespondentului special al Meduza, Andrei Pertsev .

Ei au spus că la inceput Kremlinul a crezut că amenințările lui Prigojin sunt „la cacealma” și „încearcă să se tocmească”. Dar când mercenarii Grupului Wagner au preluat controlul asupra Rostov-pe-Don sâmbătă dimineață, Biroul Președintelui și-a dat seama că lucrurile „devin serioase”.

Cu doar câteva ore în urmă, conducerea țării spera să rezolve situația în mod pașnic. Dis-de-dimineață, Aleksander Karicev (un apropiat al șefului de cabinet adjunct al lui Putin, Serghei Kirienko) și Andrei Iarin (șeful biroului pentru politică internă al Kremlinului) i-a chemat pe guvernatorii regionali ai Rusiei și pe alți responsabili, sfătuindu-i pe toți să fie atenți când comentează situația și să nu „se îl atace direct pe Prigojin”.

O oră și jumătate mai târziu, aceste linii directoare au trebuit revizuite în mod radical, iar șefii de regiuni au fost instruiți să vorbească deschis despre Prigojin ca despre un „trădător”. Acest lucru a avut loc chiar înainte de discursul lui Vladimir Putin către națiune (chiar dacă Putin însuși s-a abținut să se refere la Prigojin spunându-i pe nume când vorbea despre lovitura armată în curs de dezvoltare). Această cronologie a fost confirmată și de o altă sursă din conducerea unuia dintre partidele parlamentare ale Rusiei.

Ce s-a întâmplat în acele nouăzeci de minute rămâne neclar. Sursele Meduza au presupus că discuțiile din culise dintre conducerea țării și Prigojin însuși au fost probabil în zadar. De asemenea, este incert dacă Putin a participat personal la aceste discuții. În jurul orei 10:00, ora Moscovei, președintele și-a ținut discursul, descriind fără echivoc insurecția drept o „trădare”, excluzând orice posibilitate de soluție pașnică și promițând în schimb măsuri dure.

O sursă apropiată guvernului rus, precum și un al doilea vorbitor cu legături la Kremlin, au spus Meduza că Prigojin a început să fie „furibund” în urmă cu aproximativ două săptămâni, după ce Putin a spus că, pentru a continua să opereze în Ucraina, companiile mercenare ar trebui să devină contractori guvernamentali. Se pare că acest lucru a dus declanșarea conflictului deschis cu Ministerul Apărării. El a refuzat să semneze orice contract cu ministerul, susținând că acesta a fost „privatizat” de persoane corupte, în timp ce Wagner Group însuși nu avea niciun interes să se „implice în crime lor”.

Prigojin a încercat apoi să-l înduplece pe Putin, dând telefoane și oferind propriile soluții, cum ar fi subordonarea Wagner Gărzii Naționale. „De asemenea, a cerut cu insistență să preia apărarea teritorială în regiunile de graniță. Dar i s-au refuzat cererile”, spune una dintre sursele informate ale Meduza.

Potrivit aceluiași vorbitor, atunci „o presimțire rea s-a răspândit în aer, că ceva era pe cale să se întâmple ceva rău”. O altă sursă subliniază că serviciile de securitate de stat au „adormit” acumularea.

Poate că nu au avut curaj să-i spună președintelui că ceva se întâmplă cu Prigojin. Și Prigojin însuși a avut doar acces limitat la primul nivel decizional, deci din punct de vedere tactic, era mai logic să-și ferească privirea, pentru că, dacă raportau problema, ar fi trebuit luate decizii. Și cum ai lua această decizie?, întreabă sursa Meduza.

Kremlinul a subestimat problema

Suboronații lui Putin au vorbit despre problema Prigojin în ședințe și au ajuns la concluzia că este un oportunist îndrăzneț care nu respectă regulile. Când a fost vorba despre riscul unei insurecții armate, au crezut că este zero. Au crezut că doar un nebun va face asta. Dar se pare că s-au înșelat.

Kremlinul este încrezător că armata regulată și forțele de securitate vor putea opri formațiunile Wagner care avansează. În același timp, unul dintre vorbitori prezice că cel puțin unii dintre mercenari vor „pătrunde până la Moscova”. Un altul recunoaște că și-a evacuat deja familia din capitală.

Sursele Meduza sunt de acord că însuși faptul că administrația ar fi permis ca o lovitură de stat armată să se desfășoare nestingherită în măsura în care a făcut-o va da o lovitură reputației lui Putin, chiar dacă aparatul său de securitate este capabil în cele din urmă să-i suprime pe insurgenți. „Semnale ca acesta chiar înainte de campania prezidențială din 2024 nu sunt atât de grozave, să fiu sincer”, spune unul dintre ei.

Un alt lucru asupra căruia cei din interior sunt de acord este că insurecția armată va duce la o nouă represiune în țară. „Vor strânge șuruburile chiar dacă îl opresc repede pe Prigojin. Și dacă nu o fac, cu atât mai mult”, prezice o sursă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite