Portretul lui Navalnîi, prin propriile vorbe: umor negru în vremuri tulburi. Cum a ridiculizat autoritățile ruse

0
Publicat:

Alekei Navalnîi, care a murit în închisoare la vârsta de 47 de ani, a adunat un mare număr de adepți în Rusia, chiar și în timp ce sistemul politic al țării devenea din ce în ce mai autoritar.

Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, în Siberia
Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, în Siberia

Liderul preeminent al opoziției față de președintele Vladimir Putin s-a remarcat prin umorul său sec, care strălucea chiar și în cele câteva scrisori pe care le trimitea din coloniile dure în care era încarcerat, scrie bbc.com.

"O shaorma uriașă”

Navalnîi a devenit celebru prin publicarea pe YouTube a unor documentare cu investigații complicate. Anchetele au dezvăluit corupția la vârful statului rus, de la Vladimir Putin în jos.

Cea mai vizionată investigație a sa a fost o expunere de aproape două ore a unui palat extravagant care ar fi fost construit pentru Putin.

Ingeniozitatea lui Navalnîi este evidentă prin acest videoclip, care a fost vizionat de peste 130 de milioane de ori.

La un moment dat, descriind planurile pentru un stâlp pe o scenă într-o cameră din conac, el spune: "Pur și simplu nu ne putem imagina de ce este nevoie de un stâlp pe scenă. Poate pentru un brad de Crăciun sau pentru o shaorma uriașă?".

De asemenea, el l-a ridiculizat pe Putin pentru că a construit un buncăr subteran pe teritoriul palatului.

"Aici, vă puteți bucura de ceea ce este cel mai important pentru liderul nostru național - să vă aflați într-un loc subteran foarte sigur, unde nimic nu vă amenință".

”De ce ai vrut să mă omori?”

După ce a fost otrăvit într-un zbor în 2020, Navalnîi a fost dus în Germania, unde a fost tratat. Ulterior, în timp ce lucra cu publicația de investigații Bellingcat, el a susținut că i-a identificat pe ”toxicii” serviciilor secrete rusești responsabili de tentativa sa de asasinat.

Într-o lovitură uluitoare, el i-a numit pe mai mulți dintre potențialii săi asasini. "Acesta este Alexei Navalnîi. De ce ați vrut să mă ucideți?", l-a întrebat el pe unul dintre ei. Dându-se drept un superior autoritar, el l-a pus pe un altul să explice cele mai mici detalii ale tentativei de asasinat într-o convorbire telefonică înregistrată și postată pe YouTube.

Dezvăluirile s-au dovedit extrem de jenante pentru Kremlin.

"Bună ziua din partea de jos a ierarhiei lui Maslow”

După ce și-a revenit, în ianuarie 2021 Navalnîi s-a întors în Rusia, unde a fost imediat arestat.

În timpul încarcerării, el a transmis frecvent mesaje avocaților săi, care au fost publicate pe rețelele de socializare. Acestea descriau deseori înrăutățirea condițiilor sale de detenție și lupta sa pentru a obține chiar și obiecte foarte elementare.

Într-un mesaj din noiembrie 2022, el a spus că dă în judecată administrația închisorii pentru că a refuzat să-i dea cizme de iarnă pentru a putea ieși afară. Fiind nevoit să aleagă între a nu face scurtele plimbări care îi erau permise sau a risca să se îmbolnăvească în frigul înghețat, el a spus că a fost plasat "pe cea mai joasă treaptă a ierarhiei lui Maslow", făcând referire la un concept din psihologie.

Conceptul descrie o ierarhie a nevoilor umane, cu supraviețuirea fizică chiar în partea de jos.

"Bună ziua tuturor, din partea de jos a ierarhiei lui Maslow", a glumit el.

Într-un alt mesaj, el a spus că mersul pe jos la -32C din colonia închisorii sale este posibil "doar dacă reușești să-ți crească un nou nas, noi urechi și noi degete".

"Un salariu uriaș”

Cu o zi înainte de a muri, Navalnîi a apărut la tribunal, unde a ironizat salariile mizere pe care i-a acuzat pe oficialii ruși corupți că le completează cu mită.

"Onorată instanță, vă voi trimite numărul meu de cont personal pentru ca dumneavoastră să vă folosiți salariul uriaș de judecător federal pentru a-mi "încălzi" contul personal, pentru că nu mai am bani", i-a spus el judecătorului care prezida cazul.

Aceasta avea să fie ultima sa apariție publică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite