Peste 300 de copii ucraineni, recuperați din zonele ocupate de Rusia. Cât ar putea fi totalul celor deportați

0
Publicat:

Încă din primele luni ale războiului din Ucraina, mii de copii ar fi fost deportați în Rusia. Un număr de 307 au fost recuperați din zonele ocupate, zilele trecute. Rușii susțn că oamenii au fost evacuați în mod voluntar.

307 copii ucraineni, recuperați din zonele ocupate de Rusia FOTO Arhivă
307 copii ucraineni, recuperați din zonele ocupate de Rusia FOTO Arhivă

Peste 16.000 de copii, deportați la începutul războiului

Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băieţel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica, informează marţi Reuters.

Autorităţile ucrainene estimează că peste 16.000 de copii au fost deportaţi în Rusia de la începutul războiului, în urmă cu un an, notează Agerpres. Rusia a susținut că atât cei mici, cât și adulții, ar fi fost evacuați din Ucraina, în mod voluntar.

La sfârşitul lunii februarie, biroul Comisarului pentru Drepturile Omului a primit o cerere de a ajuta la aducerea înapoi a unui copil care se afla pe teritoriul ocupat temporar de Rusia, a declarat pe Telegram comisarul pentru drepturile omului din Parlament de la Kiev, Dmitro Lubineţ.

Au fost clipe de-a dreptul emoționante pentru unul dintre cei peste 300 de copii, aduși înapoi în Ucraina, un băiețel în vârstă de numai 8 ani. După luni bune în care au stat despărțiți, acesta și-a reîntâlnit bunica.

În câteva zile, cu ajutorul şi munca personalului biroului, Saşko şi-a întâlnit bunica, a adăugat Lubineţ. Nu au fost dezvăluit detalii despre operaţiune.

Totalul estimat de Rusia

Cea mai mare parte a transferului de persoane a avut loc în primele luni ale războiului, înainte ca Ucraina să îşi înceapă contraofensiva majoră pentru a recâştiga teritoriile ocupate din est şi sud, la sfârşitul lunii august.

Ministerul rus al Apărării a declarat la mijlocul lunii august că până la acel moment au fost duse în Rusia 3,5 milioane de persoane, dintre care peste jumătate de milion de copii.

Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, 464 de copii au murit până acum în război, aflat în cea de-a 13-a lună, în timp ce poliţia estimează că 356 sunt încă daţi dispăruţi.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite