Integrarea regiunilor ucrainene anexate, un „spectacol de propagandă”

0
Publicat:

Rusia a făcut puține progrese în absorbția celor patru zone parțial ocupate din estul și sudul Ucrainei pe care le-a anexat cu mare fanfară în septembrie, au declarat mai mulți analiști pentru The Moscow Times.

Grupul Wagner construieşte o linie de apărare în regiunea Lugansk, din Ucraina FOTO Captură Video
Grupul Wagner construieşte o linie de apărare în regiunea Lugansk, din Ucraina FOTO Captură Video

„Este mai mult un spectacol de propagandă", a declarat Konstantin Skorkin, un expert în politica din estul Ucrainei. „Integrarea depinde de progresul armatei ucrainene și de capacitatea Rusiei de a păstra controlul asupra teritoriilor pe care a declarat că le-a anexat".

Într-o ceremonie bine coregrafiată la Kremlin, președintele rus Vladimir Putin declarase că unificarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijie cu Rusia a fost "voința a milioane de oameni". Dar mulți observatori au caracterizat mișcarea ca fiind doar un pariu politic disperat pe fondul unei serii de răsturnări de situație pe câmpul de luptă.

Acapararea teritoriilor ocupate de către Kremlin, care a avut loc după referendumuri contestate în regiunile respective, a fost respinsă de Kiev și condamnată pe scară largă de țările occidentale și de organizațiile internaționale, inclusiv de Națiunile Unite.

În afară de agitația ce a urmat anunțului de anexare - și de faptul că mass-media de stat rusă a folosit hărți care arată teritoriul ucrainean ca făcând parte din Rusia - au existat de atunci puține informații că s-ar fi făcut pași reali spre integrarea politică sau economică.

În afară de evoluțiile de pe câmpul de luptă, una dintre principalele piedici pare să fie absența unor administratori calificați.

Tentative de asasinat în regiunile anexate

Fostul șeful adjunct al administrației instalate de Moscova în Herson, decedat recent într-un presupus accident de mașină, Kirill Stremousov, a declarat luna trecută că noile posturi vor fi ocupate de localnici, dar din câte se pare puțini sunt cei ce se înghesuie pentru aceste funcții.

În timp ce unii oficiali preferă probabil să evite publicitatea, pe site-urile web ale administrațiilor pro-Kremlin din regiunile Herson și Zaporijie sunt menționați doar 10 funcționari - în condițiile în care este vorba de zone cu o populație de 2,5 milioane de persoane înainte de război.

Un motiv important pentru această reticență de a fi identificați public ca fiind colaboratori ai autorităților numite de Rusia este probabil o serie de tentative de asasinat împotriva oficialilor instalați de Moscova, care - deși mai puțin frecvente decât în timpul verii - sunt încă un eveniment regulat.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR) a declarat sâmbătă că judecătorul Alexandr Nikulin - care a condamnat la moarte trei prizonieri de război străini- a fost rănit într-un atac. Iar fostul ofițer al serviciilor de securitate rusești Alexei Kateriniciev, care a lucrat în guvernul numit de Kremlin în Herson, a fost ucis în septembrie într-un atac cu rachetă.

Văzute ca modalități prin care Putin a reformulat războiul din Ucraina ca fiind o luptă existențială, după avansul contraofensivei armatei ucrainene, anexările nu au reușit până acum să reducă presiunea militară asupra forțelor armate ruse.

Luna trecută, Ucraina a declarat că a eliberat 1.620 de așezări deținute anterior de forțele rusești și continuă să avanseze în jurul orașului Herson. Site-ul independent Meduza a relatat luni că Kremlinul pregătea modul în care va prezenta publicului rus retragerea militară din Herson.

Cele mai problematice teritorii de integrat vor fi cele capturate de Rusia după începutul invaziei Ucrainei în februarie, a declarat expertul Skorkin pentru The Moscow Times.

„În regiunile Donețk și Lugansk, acest proces de integrare a început încă din 2014", a spus Skorkin, cu referire la sprijinul militar și financiar de lungă durată al Rusiei pentru teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Toate legile locale din aceste cvasi-republici au fost formulate în raport legislația rusă, care a fost luată ca model, așa că, din punct de vedere tehnic, nu este atât de dificil să se adapteze totul", a precizat el.

Termen pentru integrare: 2025

O mare parte din ceea ce se știe despre planurile Rusiei pentru cele patru regiuni ocupate provine din legile publicate la momentul anexării, care impun ca integrarea în „sistemele economice, financiare, de creditare și juridice" ale Rusiei să fie finalizată până la sfârșitul anului 2025.

Însă, în pofida faptului că legile pentru regiunile ucrainene ocupate au 40 de pagini fiecare, acestea oferă puține indicii despre etapele procesului real de integrare.

Totul este descris într-un mod foarte general", a declarat politologul rus Yekaterina Schulmann.

Până în prezent, s-au realizat puține lucruri în ceea ce privește alinierea acestor regiuni la legislația rusă, potrivit informațiilor publice disponibile.

Administrațiile locale, adunările legislative, instanțele și parchetele din zonele anexate nu au fost nici măcar înregistrate în mod oficial în bazele de date oficiale rusești corespunzătoare, a raportat săptămâna trecută organul de presă independent Verstka.

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a semnat abia luni un ordin de deschidere oficială a birourilor procurorilor din cele patru regiuni ocupate.

Cu toate acestea, unele formalități au fost declanșate de când Rusia a cucerit aceste regiuni la în prima lună a invaziei. De pildă, Moscova a început să distribuie pașapoarte rusești localnicilor din autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk în luna mai, iar celor din Herson și Zaporijie în iunie. De asemenea, au fost luate măsuri pentru introducerea rublei rusești și pentru a-i obliga pe localnici să treacă la furnizorii ruși de telefonie mobilă.

Un model la îndemână pentru administratorii ruși care se confruntă cu sarcina de a absorbi teritoriile ocupate este Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Suntem recunoscători că avem ocazia să ne adresăm lor [Crimeii] pentru sfaturi și sprijin", a declarat luna trecută Rodion Miroșnik, un oficial din Lugansk.

Potrivit lui Schulmann, folosirea modelului Crimeei „ar fi cel mai logic lucru de făcut" pentru oficialii care se ocupă de integrare.

Doar că vorbim despre zone cu activitate militară, iar războiul nu se desfășoară în favoarea noastră", a declarat Schulmann pentru The Moscow Times.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite