OSCE a recunoscut Federația Rusă ca sponsor al terorismului, iar pe wagneriți drept teroriști

0
Publicat:

Această formulare a fost consacrată pentru prima dată într-un document oficial al unei organizații internaționale.

Reuniune OSCE. Foto: EPA-EFE
Reuniune OSCE. Foto: EPA-EFE

Marți, 4 iulie, Adunarea Parlamentară a OSCE a recunoscut Federația Rusă ca stat sponsor al terorismului. În același timp, compania militară privată „Wagner” a fost recunoscută ca organizație teroristă, a declarat Yevgenia Kravchuk, membru al delegației ucrainene la AP OSCE, șef adjunct al fracțiunii „Slujitorii poporului” din Rada Supremă, citată de agenția ucraineană de știri Unian.

Astăzi, lucrările de la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE de la Vancouver s-au finalizat cu adoptarea Declarației Finale, în care se afirmă că terorismul este una dintre cele mai mari amenințări la adresa păcii și securității internaționale; acțiunile ” Grupul Wagner” din partea guvernului rus pot fi pe bună dreptate caracterizate drept teroriste (subliniind că președintele Federației Ruse a recunoscut personal că Grupul Wagner a fost „finanțat în totalitate” de stat)”, a scris Kravchuk. Ea a mai menționat că declarația conține un apel către statele membre să consolideze normele internaționale care recunosc în mod clar caracterul terorist al PMC „Wagner” și responsabilitatea Federației Ruse ca stat sponsor al acestei organizații teroriste.

Kravchuk și-a exprimat speranța că după aceasta, o serie de țări, în special Statele Unite, vor recunoaște și Rusia ca sponsor al terorismului.

Pentru prima dată, o astfel de formulare este consacrată într-un document oficial al unei organizații internaționale! Apropo, legislația SUA, care este și membră a OSCE, cunoaște termenul similar „sponsor de stat al terorismului”. Sper că această decizie va deveni un catalizator pentru recunoașterea statului agresor ca sponsor al terorismului nu numai în SUA, ci și în întreaga lume”, a scris ea.

Recunoașterea Federației Ruse ca sponsor al terorismului

În iulie 2023, 11 țări și organizații internaționale au recunoscut Rusia ca stat sponsor al terorismului. Printre acestea se numără APCE, Adunarea Parlamentară a NATO, Parlamentul European, Lituania, Ucraina, Letonia, Estonia, Cehia, Olanda, Polonia și Slovacia.

Experții au prezis că pe fondul ultimelor evenimente din Federația Rusă, legate de revolta organizată de PMC „Wagner”, ar putea exista mai multe țări și organizații care au recurs la acest pas.

În special, pe fondul acestor evenimente, dictatorul rus Vladimir Putin a recunoscut că PVC-ul „Wagner” a fost finanțat de la bugetul de stat al Federației Ruse pentru un an - din mai 2022 până în mai 2023. Potrivit acestuia, 86 de miliarde de ruble au fost cheltuite pentru nevoile companiei militare, care a jucat un rol semnificativ în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Propagandistul rus Dmytro Kiselyov a susținut că un total de 858 de miliarde de ruble au fost cheltuite pentru menținerea PMC.

Prin urmare, țările lumii au putut să recunoască PMC „Wagner” ca organizație teroristă și apoi - să recunoască Federația Rusă ca sponsor al terorismului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite