Kremlinul comentează "dedolarizarea forțată" a Rusiei de către SUA. Moscova ia în considerare acțiuni de retorsiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat , după introducerea sancțiunilor americane împotriva Bursei de Valori din Moscova, care a încetat să mai tranzacționeze în dolari și euro, că banca centrală rusă "este capabilă să asigure stabilitatea". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că Rusia ia în considerare acțiuni de retorsiune.

Dmitri Peskov a reacționat la declarațiile lui Emmanuel Macron și David Cameron FOTO PROFIMEDIA

"Să pornim de la declarațiile făcute de banca centrală. De fapt, banca centrală poate asigura stabilitatea pe toate piețele, ceea ce face", a declarat Peskov, comentând sancțiunile americane, potrivit agenției ruse de propagandă Interfax.

În plus, Peskov a declarat că Rusia pregătește "acțiuni de retorsiune", fără a intra în detalii.

"Ne gândim la acțiunile care vor servi cel mai bine intereselor noastre", a spus Peskov.

Pe 12 iunie, Trezoreria SUA a impus sancțiuni asupra Bursei de la Moscova, precum și asupra Centrului Național de Compensare și a Depozitarului Național de Decontări, care fac parte din grupul său. Bursa a anunțat că nu va mai tranzacționa în dolari și euro începând cu 13 iunie. Ulterior, banca centrală rusă a declarat că rata de schimb yuan chinezesc/rubla rusească va fi referința pentru participanții pe piață.

Medvedev: „ Transformăm viaţa în Occident într-un coşmar complet“

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, consideră că este necesar să se răspundă sancţiunilor occidentale. Pe canalul său Telegram, el a cerut să transforme viaţa în Occident într-un „coşmar complet”, provocând daune maxime ţărilor ostile.

„În fiecare zi trebuie să încercăm să provocăm un rău maxim acelor ţări care au impus aceste restricţii împotriva ţării noastre şi a tuturor cetăţenilor noştri”, a spus şeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse. „Trebuie să provocăm daune peste tot, să paralizăm activitatea companiilor lor şi a organismelor guvernamentale. Să provocăm probleme în cele mai importante tehnologii ale lor şi să le lovim fără milă, distrugându-le literalmente energia, industria, transporturile, serviciile bancare şi serviciile sociale”.

„Le transformăm viaţa într-un coşmar complet nebun”, a conchis Medvedev, oferindu-se să se ghideze după principiul Vechiului Testament „ochi pentru ochi”.

Opt ţări UE, printre care şi România, cer restricţionarea circulaţiei diplomaţilor ruşi în Schengen

Opt miniştri de externe ai Uniunii Europene au cerut UE să interzică diplomaţilor ruşi să se deplaseze liber în interiorul blocului şi să îi limiteze la ţările în care sunt acreditaţi, într-o scrisoare adresată şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters.

"Libera circulaţie a titularilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu ruseşti, acreditaţi într-un stat gazdă, facilitează activităţile maligne în întregul spaţiu Schengen", se spune în scrisoarea datată 11 iunie şi consultată de Reuters.

Miniştrii spun că serviciile de informaţii, propaganda "sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de "diplomaţi" ruşi în UE" şi, deşi expulzările au fost importante, ameninţarea a rămas.

"Credem că UE ar trebui să respecte cu stricteţe principiul reciprocităţii şi să limiteze circulaţia membrilor misiunilor diplomatice ruseşti şi a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul unui stat în care sunt acreditaţi", arată cei opt miniştri de externe.

"Această măsură va reduce semnificativ spaţiul operaţional pentru agenţii ruşi", adaugă scrisoarea, care, precizează Reuters, a fost semnată de miniştrii din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia şi România.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite