Donarea de avioane de luptă F-16 Ucrainei va escalada războiul, avertizează ambasadorul rus în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a condamnat luni decizia Danemarcei şi a Regatului Ţărilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16, avertizând că această acţiune riscă să escaladeze conflictul, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Danemarca și Olanda vor livra Ucrainei avioane F-16 FOTO EPA-EFE
Danemarca și Olanda vor livra Ucrainei avioane F-16 FOTO EPA-EFE

„Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la escaladarea conflictului", a transmis ambasadorul rus Vladimir Barbin într-un comunicat citat de agenţia daneză de presă Ritzau.

"Ascunzându-se în spatele unei premise că Ucraina însăşi trebuie să determine condiţiile pentru pace, Danemarca încearcă cu acţiunile şi cuvintele ei să lase Ucraina fără altă opţiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia", a adăugat el.

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat că vor furniza aparate F-16 Ucrainei, primele şase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou.

Miinistrul danez al apărării, Jakob Ellemann-Jensen, a comunicat luni că Ucraina poate folosi avioanele F-16 donate de țara sa și Olanda doar în interiorul propriului teritoriu.

"Donăm armele cu condiţia ca ele să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât. Acestea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, de avioane de luptă sau altceva", a precizat el.

Danemarca va livra 19 avioane în total. Olanda are 42 de F-16 disponibile în total, dar încă nu a decis dacă toate vor fi donate.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat că avioanele vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva împotriva forţelor ruse.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite