Alegerile locale din Rusia consolidează „supremaţia” lui Putin, acuză opoziţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri în Rusia

Alegerile locale din Rusia confirmă „supremaţia” preşedintelui Vladimir Putin, după ce reprezentanţi ai partidului său „Rusia Unită” au fost aleşi în fruntea a cinci dintre cele 83 de regiuni federale ale statului. Opoziţia acuză, însă, fraudarea alegerilor tocmai pentru conservarea „dominaţiei” Putin.

Partidul „Rusia Unită”, aflat la guvernare, este marele câştigător al alegerilor locale de duminică. Rezultatele scrutinului de la Marea Baltică până în regiunea Kamceatka dinspre Oceanul Pacific arată că partidul liderului rus şi-a impus guvernatorii în cinci regiuni federale.

În Extremul Orient, guvernatorul în exerciţiu al regiunii Amur, Oleg Kojemiako, membru al Rusiei Unite, a fost ales cu aproape 77% din voturi. Pe Insula Sahalin, unde au fost aleşi membrii Legislativului local, partidul la putere a obţinut 48% din voturi, fiind urmat de Partidul Comunist cu 18%, a anunţat Comisia Electorală. În regiunea Novgorod, peste 75% din cetăţeni l-au ales ca guvernator pe Sergei Mitin, în timp ce în regiunea Briansk a câştigat Nikolai Denin, cu 70%, amândoi susţinuţi de partidul aflat la guvernare, informează publicaţia „Pravda”.

„O spun franc: Rusia Unita s-a impus cu mai multă putere decât la alegerile parlamentare pentru Duma de Stat din decembrie”, a declarat premierul Dmitri Medvedev, prezent la sediul partidului de la Moscova. „Toţi se aşteptau la un fiasco, ca după scrutinul din decembrie. Nimic nu s-a întâmplat. Alegerile s-au desfăşurat într-un mod civilizat, din câte am înţeles”, a adăugat Medvedev.

Cifrele considerate o victorie de reprezentanţii Rusiei Unite sunt văzute drept rezultatul fraudei electorale de către opozanţii puterii. Partide, reprezentanţi ai opoziţiei şi organizaţii nonguvernamentală au denunţat numeroase presupuse fraude în cursul acestor alegeri.

„Este trist că situaţia nu s-a schimbat. Numărul încălcărilor legii electorale nici n-a scăzut, nici n-a crescut”, comparativ cu alegerile anterioare, a declarat Grigori Mekoniants, directorul adjunct al organizaţiei de monitorizare electorală Golos.

Acuzaţii au apărut şi din partea activistei Ievgenia Chirikova, care susţine că sute de oameni au fost înregistrati într-un singur apartament dintr-un bloc din Moscova, informează Reuters.

Peste 27.000 de secţii de votare şi-au deschis uşile duminică, 14 octombrie. Din cele 40 de partide politice înregistrate în Rusia, 26 au participat la scrutin, cifră mult mai mare comparativ cu cea din anii precedenţi. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite