Ziua României, sărbătorită cu flori şi marşuri la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta României întregite construită de unionişti. FOTO Alexandru Tarlev
Harta României întregite construită de unionişti. FOTO Alexandru Tarlev

În prima zi de iarnă, Chişinăul a fost împânzit de manifestaţii prilejuite de Ziua Naţională a României. De dimineaţă, unioniştii au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

Oamenii au menţionat că astfel aduc un omagiu sărbătorii Marii Uniri şi îşi exprimă dorinţa de a produce unirea dintre Republica Moldova şi România. „Am venit aici pentru că este Ziua Unirii astăzi, sărbătorim şi noi împreună cu toţi românii de pretutindeni. Sărbătorim ţara-mamă, dar nu ştim când va avea loc unirea. Trebuie să ne ridicăm toţi, să ne ducem pe jos până la hotar, să scoatem graniţa şi să fim o ţară. Chiar şi astăzi”, a declarat o participantă la acţiune.

Mai multe personalităţi din mediul cultural, politic şi academic de pe ambele maluri ale Prutului au participat la evenimentul „Uniţi sub tricolor”, organizat de deputatul român Eugen Tomac. În cadrul ceremoniei, au fost arborate drapelele UE, României şi Republicii Moldova. „Am înălţat tricolorul României şi tricolorul Republicii Moldova ca semn de respect pentru înaintaşii noştri, dar şi pentru toată naţiunea română indiferent unde locuieşte. Am ţinut să evocăm tot ceea ce ne uneşte pe noi ca neam şi să dăm semnalul că se poate mai departe să construim un viitor împreună. Ne-am bucurat că şi câteva feţe bisericeşti au binecuvântat acţiunea noastră înainte de a începe”, a declarat Eugen Tomac pentru Adevărul Moldova.

ziua romaniei la chisinau foto alexandru tarlev

Eugen Tomac a arborat tricolorul român. FOTO Alexandru Tarlev

Cântece patriotice în faţa lui Ştefan

Marea Unire de la 1918 a fost marcată de Asociaţia Obştească „Onoare, Demnitate şi Patrie” printr-un Marş al Unirii la Chişinău. Evenimentul a început în faţa Liceului Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Capitală, unde s-au adunat zeci de persoane. Aceştia au adus cu ei un tricolor de aproximativ 20 de metri lungime. Aceştia au scandat lozinci unioniste: „Trăiască, trăiască şi-nflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „Basarabia e România”, „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară, români am fost cu toţi odinioară”. În faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, aceştia au proclamat simbolic în numele populaţiei Republicii Moldova reunificarea celor două state româneşti. Declaraţia urmează să ajungă la toate partidele politice din ţară. După intonarea mai multor cântece patriotice, marşul s-a mutat la Ambasada României de la Chişinău, unde s-a cântat în cor imnul României. Spre seară, în Scuarul Catedralei Mitropolitane, tinerii au construit o hartă a teritoriului României şi cel al Republicii Moldova unit într-un singur stat.

Protest contra Unirii

Adepţii „statalităţii moldoveneşti” de la Chişinău au protestat în faţa Ambasadei României faţă de ideea unirii României cu Republica Moldova. De Ziua Naţională a României, manifestanţii şi-au exprimat convingerea că Moldova este un stat suveran şi nu are nevoie de unire. „Noi vrem să trăim în ţara noastră”, a declarat manifestanta Tatiana Gogu.

ziua romaniei la chisinau foto alexandru tarlev

Protest antiunionist la Ambasada României de la Chişinău. FOTO Alexandru Tarlev

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite