Zece ucraineni au încercat să treacă ilegal granița Rep. Moldova cu Ucraina. Unul dintre ei s-a înecat

0
Publicat:

Cei zece bărbați ucraineni au încercat să părăsească ilegal Ucraina pe o barcă peste râul Nistru, pe fondul campanii de mobilizare pentru completarea rândurilor armatei la peste doi ani de război cu Rusia. Unul dintre ei s-a înecat în timpul traversării clandestine, potrivit IGPF de la Chișinău.

Cei zece ucraineni au încercat să părăsească ilagal țara. FOTO Simbol
Cei zece ucraineni au încercat să părăsească ilagal țara. FOTO Simbol

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), cazul a avut loc în noaptea de 24 spre 25 iunie la graniția dintre Ucraina și Republica Moldova. Iar cei zece bărbați ucraineni, cu vârstele cuprinse între 19 și 33 de ani, ar fi plătit fiecare câte zece mii de dolari pentru a traversa ilegal frontiera peste râul Nistru, banii fiind oferiți cetățenilor ambelor state care organizau migrația ilegală. 

,,Recruții ucraineni, prin intermediul unei aplicații telefonice, au avut o înțelegere prealabilă cu un grup de persoane, cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, care contra sumei de 10 000 dolari SUA per persoană, urma să-i treacă râul Nistru cu ajutorul unei bărci, pe direcția localităților Serebria (Ucraina) – Vălcineț (Republica Moldova), regiunea de Nord a țării.Mijloacele financiare au fost transferate organizatorilor de pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul unui portmoneu electronic și numerar”, au anunțat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. 

Cinci sunt de negăsit

În timp ce se pregăteau să urce pe barcă pentru a fi transportați pe celălalt mal al Nistrului, cei zece bărbați au fost observați de structurile de drept din Ucraina care au încercat să-i oprească, efectuând împușcături de avertizare, dar majoritatea dintre ei a reușit să fugă. 

,,Ca rezultat al măsurilor întreprinse de către grănicerii ucraineni, 3 persoane au fost reținute, o persoană s-a înecat, iar un cetățean ucrainean a reușit să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova. Soarta celorlalți 5 ucraineni nu este cunoscută. Din declarațiile persoanei care a reușit să ajungă în R.Moldova prin înot s-a stabilit că transportatorii cu barca, erau cetățeni ai R.Moldova, aveau cagule pe cap. Ultimii văznd că au fost depistați de patrula ucraineană, pentru a evita reținerea lor, nu le-a permis refugiaților îmbarcarea în barcă lovindu-i cu pumnii și cu picioarele. Scopul era deplasarea rapidă pe teritoriul R. Moldova”, mai adaugă reprezentanții IGPF. 

Caz investigat penal 

Structurile de drept din Republica Moldova au inițiat un dosar penal și au efectuat percheziții la domiciliile și în automobilele mai multor persoane suspectate că ar fi implicate în organizarea migrației ilegale. 

,,În cadrul acțiunilor procesuale desfășurate, s-a stabilit că unul din organizatorii principali, cetățean al Republicii Moldova, deține și cetățenia Ucrainei”, anunță angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

În prezent, o persoană este în custodia forțelor de ordine, iar alte două sunt investigate în libertate. 

Potrivit autorităţilor de la Kiev, zeci de bărbaţi apți pentru mobilizare încearcă zilnic să părăsească ilegal țara lor. Iar în urma imenselor pierderi în războiul cu Federația Rusă, o evidenţă mai strictă a bărbaţilor ucraineni este aplicată din luna mai.

Tot atunci, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promulgat noi legi controversate menite să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, majorând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite