Vladimir Bolea: Grâul este ţinut deocamdată în depozite, pentru că preţul de export este unul mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Bolea
Vladimir Bolea

În acest an recolta de grâu este mai mică faţă de anul trecut, dar securitatea alimentară a ţării este asigurată! O spune ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, potrivit căruia seceta a compromis o parte din grâu, însă roada asigură consumul intern al ţării. De asemenea, potrivit oficialului agricultorii îşi ţin grâul în hambare pentru că preţul de export este unul foarte mic, notează IPN.

Ministrul Agriculturii spune că recoltarea grâului încă nu este finalizată în nordul Republicii Moldova, însă potrivit prognozelor recolta de grâu la nivel naţional ar urma să fie de aproape 800 de mii de tone. Recolta este mai mică faţă de anul trecut când s-a înregistrat o roadă record de 1,5 milioane de tone de grâu.

„Într-o săptămână se termină recoltarea grâului. Recolta grâului este foarte diferită în acest an în Republica Moldova, de la 1,5 tone la hectar în unele raioane, sudul are o medie 2,5 tone. În nordul ţării recolta e de 4,5 – 5 tone la hectar. Noi avem un consum intern pentru persoane de 330 de mii de tone şi încă 150 de mii de tone se consumă pentru grâu furajer. În acest an, din prognoze aşteptăm în jur de 700-800 de mii de tone de grâu. E mult mai puţin decât anul trecut, dar în anul 2020 Republica Moldova a raportat o cantitate de 565 mii de tone de grâu. În acest an, pentru a asigura consumul intern, ne ajunge”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Potrivit ministrului, sunt sistate aproape complet exporturile de grâu, întrucât preţul nu este unul avantajos. Vladimir Bolea spune că agricultorii ţin grâul în depozite, nu se grăbesc să exporte la preţuri mici şi aşteaptă vremuri mai bune. Potrivit oficialului, capacitatea de depozitare a cerealelor în elevatoarele din Republica Moldova este de peste 1 milion de tone.

„Exporturile sunt foarte slabe, cantităţile sunt foarte mici. Scăderea de preţ a început acum două săptămâni şi este cauzată de faptul că merge recolta şi e grâu din abundenţă, marea majoritate a agricultorilor îşi achită datoriile din primăvară. Al doilea factor este că a fost o roadă mare în Canada, SUA, Rusia şi din acest motiv, la fel, au scăzut preţurile. Al treilea motiv obiectiv este că şi Ucraina a început exportul şi exportă şi în România. Preţurile nu sunt mari, de aceea agricultorii care au posibilitatea să mai ţină grâul, îl ţin pe stoc, mai aşteaptă un alt preţ”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului, seceta din acest an a compromis marea majoritate a recoltei de porumb. Totuşi, în fiecare an Republica Moldova produce 280% din necesarul de porumb pe care-l are ţara pentru consum intern. Potrivit ministrului Agriculturii, Republica Moldova mai are stocuri de 700 de mii de tone de porumb.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite