Vlad Plahotniuc ar fi obţinut cetăţenia Turciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Plahotniuc si Recep Erdogan pdm.md

Oligarhul Vlad Plahotniuc, care s-ar fi refugiat în Turcia pentru a se eschiva de justiţia moldovenească, ar fi obţinut cetăţenia turcă.

Potrivit noi.md, nu se ştie dacă Vlad Plahotniuc şi-a schimbat numele şi prenumele. Sursa citată menţionează că cetăţenia a fost obţinută în cadrul programului Cetăţenie pentru investiţii din Turcia. Pentru a obţine cetăţenia turcă, ar fi suficient să cumperi imobile în Turcia în valoare de 250.000 de dolari. Legea turcă interzice extrădarea propriilor cetăţeni către state străine.

Amintim că Procuratura Generală nu a primit deocamdată niciun răspuns de la autorităţile turce cu privire la cererea de extărdarea a lui Vlad Plahotniuc.Procuratura Generală a confirmat oficial că Vlad Plahotniuc s-a refugiat în Turcia.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat marţi, 29 septembrie, cererea prin care solicită autorităţilor competente ale Turciei extrădarea fostului lider PDM pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a anunţat că deţine o informaţie verificată, potrivit căreia, fostul lider democrat Vlad Plahotniuc ar fi fugit din Statele Unite, acolo unde i-a fost respinsă cererea privind oferirea azilului politic. 

Pe 23 iulie 2020, Procuratura a fost anunţată de Comisia de Control a Fişierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol că a refuzat includerea fostului lider PDM Vlad Plahotniuc în lista persoanelor anunţate în căutare internaţională şi a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizaţiei. 

Vlad Plahotniuc s-a refugiat în SUA în iunie 2019, imediat ce democraţii au plecat de la guvernare, acolo unde a solicitat azil politic. Fostul lider democrat a fost anunţat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşti pe 29 august 2019. Interpol însă a refuzat să dea curs solicitării Chişinăului.

Judecătorii au emis admis demsersul procurorilor şi au emis un mandat de arestare pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta ar urma să petreacă 30 de zile după gratii, odată ce este reţinut.

Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite