VIDEO Victor Ponta, la Chişinău: „Până la 25 mai, moldovenii vor intra fără vize în UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În drum spre Tbilisi (Georgia), premierul român Victor Ponta a făcut o escală la Chişinău şi a avut o întrevedere la aeroport cu omologul său moldovean, Iurie Leancă. Şeful Guvernului de la Bucureşti a dat asigurări că România rămâne cel mai mare susţinător al parcursului european al Republicii Moldova.

„Vreau să fiu sigur că toate procedurile se fac la timp în aşa fel încât până la o dată simbolică, 25 mai, cetăţenii Moldovei să intre nu doar în România, ci şi în toată Europa fără vize. Acest lucru este esenţial pentru Moldova. De fiecare dată îmi aduc aminte cât de mult a contat pentru români să nu mai aibă nevoie de vize, în urmă cu mai mult de zece ani. Şi este cel mai rapid mesaj pe care îl dă Europa de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova“, a declarat Victor Ponta, în cadrul unui briefing comun susţinut la aeroport.

Iurie Leancă a remarcat că această vizită scurtă coincide cu decizia luată astăzi la Bruxelles de miniştrii Transporturilor ai statelor-membre de a susţine hotărârea Parlamentului European, decizie care va „pune punctul pe i“ în privinţa abolirii vizelor pentru moldoveni.

Premierul moldovean a remarcat rolul important al României în acest proces şi a spus că Moldova va conta şi în continuare pe sprijinul ţării vecine pentru a deveni candidat şi, ulterior, membru al UE.

Cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia tensionată din Ucraina pentru că „este aproape şi de unii, şi de alţii“. În context, Victor Ponta a spus că toate eforturile României, ca membră NATO şi UE, se îndreaptă spre Republica Moldova, deoarece Bucureştiul este mai aproape decât Bruxelles-ul. 

„Am discutat împreună, bineînţeles, situaţia din Ucraina, pentru că suntem atât de aproape, şi unii, şi alţii, de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Eu am spus tot timpul că, pe de-o parte, România, ca ţară membră a UE şi NATO, are poziţii perfect consolidate şi coordonate cu partenerii europeni şi transatlantici, dar, ştiind foarte bine care sunt puterile României, toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova, care, în noiembrie, a avut curajul să ia o decizie pe care am salutat-o cu toţii, în sensul integrării europene şi acest curaj şi această viziune trebuie sprijinite cu toate puterile. Bucureştiul e mult mai aproape decât Bruxelles-ul“, a promis premierul român.

„Urmărim foarte atent tot ce se întâmplă în stânga Nistrului, să continuăm politica de angajare a celor de la Tiraspol pentru a evita decizii unilaterale şi, astfel, crearea unor tensiuni şi provocări. Avem acelaşi interes şi pe zona de sud a Republicii Moldova, să nu admitem inflamarea situaţiei. În rest, comunicăm foarte strâns şi cu colegii de la Kiev pentru a face aşa încât frontiera bilaterală să fie una bine păzită, ca elemente subversive să nu traverseze această frontieră”, a mai spus Leancă.

Iurie Leancă şi Victor Ponta, în cadrul unui briefing de presă, la Chişinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite