Victor Ciobanu: Vizitele oficialilor de rang înalt demonstrează interesul faţă de situaţia politică din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
victor ciobanu

Vizitele vicepremierului rus, Dmitri Kozak, comisarului european pentru politica vecinătăţii şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, şi directorului Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley Freden, la Chişinău, demonstrează că există un interes faţă de momentul politic actual, de crearea sau nu a coaliţiei de guvernare şi faţă de faptul cum vor evolua lucrurile, transmite IPN.

De această părere este analistul politic Victor Ciobanu, exprimată la emisiunea „Glavnoe” de la postul TVC21. Potrivit lui, fiecare dintre cei trei oficiali străini au adus mesaje pentru participanţii întrevederilor pe care le-au avut.

Victor Ciobanu spune că nu a văzut contradicţii între declaraţiile făcute de comisarul european Johannes Hahn şi vicepremierul rus Dmitri Kozak. Potrivit lui, Johannes Hahn a menţionat despre faptul că nu ar fi de dorit să se organizeze alegeri anticipate întrucât va fi suspendată finanţarea din partea Fondului Monetar Internaţional şi, ulterior, din partea UE.

„Dmitri Kozak a spus aproximativ acelaşi lucru – că este necesar să se formeze o coaliţie, dar că această coaliţie nu va fi de lungă durată, dacă e să descifrăm mesajul lui”, menţionează analistu. Potrivit lui, aceasta este o abordare logică pentru că între PSRM şi blocul ACUM există divergenţe profunde la nivel de program, orientare geopolitică şi o asemenea coaliţie nu poate fi de lungă durată, dar temporară.

Luni, la Chişinău, formaţiunile politice au avut întâlniri cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, comisarul european pentru politica vecinătăţii şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, şi directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden. După discuţii, cei trei oficiali străini au menţionat că este nevoie de un Guvern stabil la Chişinău, dar este binevenită şi o coaliţie temporară, dacă nu se ajunge la un consens pe termen lung.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite