Viceministrul Educaţiei recunoaşte în Parlament că testele la BAC au conţinut erori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testele pentru examenele de bacalaureat din acest an au admis unele erori, recunoaşte viceministrul Educaţiei Lilia Pogolşa. O comisie de evaluare a Ministerului Educaţiei a constatat itemi care prezentau limbaj impropriu sau care nu aveau toate variantele de răspuns.

După examinarea itemilor la fizică, comisia a constatat că punctele 7 şi 9 din testele pentru profilul real şi punctul 8 la profilul umanist au fost formulaţi greşit. Motivul ar fi traducerea eronată din rusă în română, a comunicat Lilia Pogolşa, joi, în cadrul audierilor din Parlament.

„Ministerul Educaţiei urmează să ia o decizie ce se va întâmpla cu aceste teste. Ar putea fi reevaluate, însă doar la aceşti itemi. Ne pare rău că s-au produs erori considerabile la BAC. Ministerul va întreprinde măsuri pentru a nu se repeta acest lucru”, a spus Lilia Pogolşa.

Valeriu Ghileţchi, liderul Grupului Parlamentar Popular European, crede că e nevoie de reevaluat întreg sistemul educaţional. În replică, viceministrul educaţiei a spus că pe parcursul ultimilor ani are loc introducerea planurilor de învăţământ de alternativă, iar începând cu 1 septembrie acestea vor fi pilotate în 16 instituţii de învăţământ.

Întrebată cum ar arăta organizarea perfectă a examenelor de BAC, Lilia Pogolşa a spus că „perfect ar fi ca absolvenţii să fie mulţumiţi de note în funcţie de cunoştinţe şi parcursul ulterior pe care îl au”. Lilia Pogolşa a mai spus că ar trebui elaborat un regulament care ar viza activitatea evaluatorilor, condiţiile de evaluare etc.

Vlad Batrâncea, deputat al Partidului Socialiştilor, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de numărul mare de absolvenţi care au picat BAC-ul în ultimii 3 ani. El spune că examenele ar trebui adaptate condiţiilor Republicii Moldova, în caz contrar universităţile, dar şi ţara vor rămâne fără tineri.

Democrata Elena Gudumac a menţionat că examenul de BAC la fizică reprezintă „culmea atitudinii iresponsabile a celor ce au pregătit testele”. Aceste persoane ar trebui să-şi dea demisia imediat. Parlamentara a solicitat reevaluarea testelor în regim de urgenţă la disciplina fizică.

În sesiunea de BAC 2017 au participat 18,7 mii de candidaţi. În perioada 12-24 iulie se desfăşoară sesiunea suplimentară, la care s-au înscris peste 4 mii de candidaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite