Ultimatumul lui Dodon, Usatîi şi Năstase. Candu: Recunoaştem că au fost greşeli în guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei trei lideri ai mişcărilor protestatare care au loc de două zile în centrul Chişinăului s-au întâlnit cu preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, cerându-i să fie anulată decizia de investire a Guvernului Filip. Candu a promis că până mâine dimineaţă se va întâlni cu cei 57 de deputaţi şi vor analiza solicitarea protestatarilor.

După discuţiile cu Adrian Candu, socialistul Igor Dodon a declarat că votul acordat ieri Guvernului Filip este ilegal, iar protestele vor continua dacă acesta nu va fi anulat. „Am adus la cunoştinţă poziţia protestatarilor şi am obţinut promisiunea ca azi seara sau mâine dimineaţa se vor convoca în şedinţă pentru a examina solicitarea noastră. Apoi vom fi informaţi până la ora 12-13 dacă acceptă sau nu solicitările noastre. Votul de ieri, pe care îl considerăm ilegal, poate fi anulat prin două metpde -  sau Curtea Constituţională îl declară neconsituţional sau deputaţii îl anulează în Parlament”, a spus Dodon, menţionând că au pregătit deja un proiect de decret al preşedintelui. Tot el a adăugat că dacă vineri, 22 ianuarie, vor primi un răspuns negativ din partea majorităţii parlamentare la solicitarea lor de a anula decizia de investire a guvernului, vor ieşi mai mulţi oameni în centrul Capitalei.

Regretele lui Năstase

Şi Andrei Năstase, liderul Platformei DA, a precizat că protestele vor continua. „Am vorbit u domnul Candu referitor la atacurile care s-au produs asupra unor protestatari paşnici. Am cerut să înceteze persecuţiile, iar Pavel Filip să-şi dea demisia imediat pentru a putea fi instalat un guvern tehnocrat care să pregătească alegerile libere. Doar prin proteste putem să ajungem la alegeri anticipate. Mizăm pe înţelepciunea celui care se află astăzi la guvernare”, subliniază Năstase. Referindu-se la dosarul penal deschis de Procuratura Generală privind violenţele care au avut loc ieri, liderul DA a spus că ei trebuie să identifice „cine a fost ofiţerul sau păpuşarul care a dat comandă forţelor de ordine să intervină împotriva unor protestatari paşnici”. Acesta a mai menţionat că regretă toate violenţele care au avut loc, inclusiv asupra unor doamne, iar în Parlament nu au existat distrugeri în urma protestului.

Renato Usatîi, liderul PPEN, a spus că majoritatea parlamentară este ilegală de un an jumătate, de când partidul condus de el a fost scos din cursa electorală. „Zilnic, în Republica Moldova vin plus 2.000 de oameni timp de 24 de ore. Vă asigur că cifra o să ajungă la 50.000. Sunt moldoveni de-ai noştri care au decis să vina acasa să vadă care este situaţia din ţară”, a mai spus Usatîi.

Adrian Candu susţine că Guvernul Filip este legitim

După ce s-a întâlnit cu cei trei lideri menţionaţi mai sus, Adrian Candu a spus că se bucură că a existat un asemenea dialog şi a făcut apel la calm. „Este important să comunicăm. Facem apel la calm. Trebuie să acţionăm paşnic şi în mod democratic, în limitele legii. Persoanele care au acţionat ilegal ieri vor răspunde potrivit legii, aşa cum e normal. S-a pus la îndoială legitimitatea numirii guvernului de ieri. Noi considerăm că procedurile au fost respectate. Guvernul Filip este sprijinit şi de partenerii Republicii Moldova. Este un guvern pe care noi îl considerăm destul de tehnocrat şi cu mai puţine conexiuni faţă de politică. Să vedem primele 100 de zile cum se manifestă şi ce rezultate o să aducă”, a declarat preşedintele Parlamentului.

Tot el spune că nu există motiv de a organiza alegeri anticipate, lucru cerut de protestatari. „Considerăm că pe motiv juridic acest lucru poate fi discutat în multe proceduri, dar sunt puţine motive pentru a organiza astfel de alegeri. Noi vom discuta cu colegii noştri, vom transmite mesajul şi argumentele protestatarilor cu care ne vom revedea mâine. Ei au avut câteva idei bune de a organiza câteva audieri publice de actualitate. Cel mai important este să existe dialog şi să acţionăm cu toţii în conformitate cu legea. Nu merită politica nici măcar un gram de sânge de al cetăţenilor Republicii Moldova. Recunoaştem că au fost greşeli în guvernare”, a precizat Adrian Candu.

Menţionăm că Guvernul Filip a fost investit miercuri, 20 ianuarie, fiind votat de 57 de deputaţi. Această decizie a declanşat proteste şi acţiuni violente între protestatari şi poliţiştii delegaţi să asigure ordinea publică lângă Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite