Scandal la Chișinău pe tema alimentării cu apă. Primarul Ion Ceban, acuzat că induce panică

0
Publicat:

Edilul Chișinăului a anunțat locuitorii să-și facă rezerve de apă, pentru că Apă Canal, o societate din subordinea Primăriei, cu datorii mari la distribuitorul de energie electrică, riscă să fie deconectată de la lumină. În replică, compania susține că acest lucru nu va afecta sistemele de apeduct.

Primarul Chișinăului, acuzat că induce panică locuitorilor orașului. Foto: Arhivă
Primarul Chișinăului, acuzat că induce panică locuitorilor orașului. Foto: Arhivă

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a avertizat, prin intermediul unei postări pe internet, că locuitorii urbei că ar putea să rămână fără apă la robinete, din motiv că distribuitorul de energie electrică a început deconectarea a S.A. „Apă-Canal Chișinău”. 

,,Faceți rezerve de apă!Au primit indicații să fie deconectată energia electrică de la "Apă Canal".La această ora are loc deconectarea de la energia electrică a blocului central de la "Apă Canal" unde sunt toate butoanele. Este o răfuială a guvernării pentru că de dimineață am dezvăluit despre faptul că vor să facă o nouă gunoiște pe 20 h la Stăuceni pentru a aduce gunoiul din toată țara”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

Distribuitorul de energie îl contrazice pe primar

De cealaltă parte, reprezentanții distribuitorului de energie Premier Energy, care au anunțat acum câteva zile că deconectările planificate pentru 26 ianuarie au fost amânate până la 1 februarie, infirmă avertismentul edilului.

,,Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”, se arată în comunicatul de presă emis de distribuitorul de energie.

Potrivit firmei, ,,datoria totală a S.A. Apă-Canal Chișinău constituie suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie, 2022”. Iar societatea a fost informată că, din data de 2 februarie, vor fi deconectate instalațiile de utilizare a energiei electrice.

,,Reieșind din faptul că situația privind stingerea datoriei pentru energia electrică consumată la locurile de consum aflate în gestiunea SA „Apă-Canal Chișinău” nu a suferit schimbări esențiale în sensul soluționării ei și nu au fost propuse soluții reale de plată, compania ÎCS „Premier Energy” a notificat furnizorul de apă despre faptul că se vede nevoită să recurgă pe 2 februarie, 2023, la dreptul său legal de a deconecta instalațiile de utilizare a energiei electrice, pentru a nu admite creșterea în continuare a datoriei”, au mai menționat aceștia.

,,Un comportament demn de un agent al Kremlinului”

În opinia lui Radu Marian, deputat PAS, formațiune de guvernământ din Republica Moldova, primarul Ion Ceban induce panică și se comportă în situația dată ca un ,,agent al Kremlinului”. 

,,Referitor la isteria lui Ceban, plasez un text din comunicatul Premier Energy: „Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic.” Comunicatul deplin îl găsiți în primul comentariu.Menționez că sediul Apă-Canal are generator și poate să-și îndeplinească atribuțiile cele mai importante.De aceea, orice decizie de deconectare a apei din Chișinău va fi una pur politică, luată de Ceban pentru a crea panică în capitală și a încerca să se debaraseze de problema pe care tot el a creat-o, cu toate neamurile și membrii de partid care i-a băgat la Apă-Canal. Un comportament demn de un agent al Kremlinului”, a punctat parlamentarul.

O părere similară are și alt reprezentant PAS, Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

,,Primarul mun. Chișinău, Ivan Ceban, în loc să rezolve problema de la Apă Canal a decis să facă isterică și să șantajeze locuitorii capitalei. Primarul nu are soluții, e incompetent și a adus compania Apa Canal la faliment. Ivan, în loc să arăți cu degetul îți recomand să te uiți în oglindă și vei vedea vinovatul de situația dezastruoasă de la Apă Canal”, a scris acesta pe internet.

Scandalul pe tema alimentării cu apă în municipiul Chișinău durează de ceva timp, iar reprezentanții  S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” susțin că datoria s-a acumulat pentru că nu a fost majorat tariful apei și al canalizării. 

Premierul a reacționat

 Între timp, premierul, Natalia Gavrilița, a spus că va solicita autorităților competente să verifice corectitudinea utilizării fondurilor de Apă Canal, menționând că ,,municipalitatea trebuie să îşi asume problemele cetățenilor, să găsească soluții la aceste probleme şi nu să caute pe seama cui să pună propriile eşecuri. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite