Săli noi de operaţie la Institutul Oncologic din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 16 săli chirurgicale vor fi reutilate cu echipamente moderne. FOTO Adevărul
Cele 16 săli chirurgicale vor fi reutilate cu echipamente moderne. FOTO Adevărul

O companie din România elaborează proiectul de renovare capitală a 16 săli de operaţii la Institutul Oncologic din Chişinău. Proiectul presupune şi dotarea sălilor cu echipament chirurgical performant.

Solicitat de IPN, directorul Institutului Oncologic, Victor Cernat, a spus că lucrările vor începe când vor fi găsite sursele financiare necesare. Estimativ, este nevoie de 43 de milioane de lei.

În cadrul renovărilor urmează să fie stricaţi mai mulţi pereţi, care mai apoi vor fi ridicaţi din materiale special destinate sălilor de operaţii. În curând Institutul Oncologic va înainta proiectul de finanţare Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. O variantă de finanţare ar fi crearea unui parteneriat public-privat la care vor fi invitaţi să participe investitori din republică şi din Uniunea Europeană.

Victor Cernat a subliniat că sălile de operaţii noi vor oferi posibilitatea efectuării tuturor intervenţiilor chirurgicale oncologice care se fac în prezent în Uniunea Europeană, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. „Chirurgia oncologică este deosebită. Nu se elimină doar un organ afectat, dar se face eliminarea tuturor ganglionilor limfatici cancerigeni. Sunt intervenţii chirurgicale complicate, iar utilajul chirurgical procurat ne va permite să efectuăm toate intervenţiile oncologice posibile”, a mai spus directorul Institutului Oncologic.

La Institutul Oncologic din Chişinău vor putea fi efectuate operaţii chirurgicale pentru toate afecţiunile oncologice –  ale oaselor, ficatului, pancreasului, intestinelor prin chirurgie endoscopică. 100 de medici chirurgi ai institutului au făcut deja stagii în mai multe instituţii medicale din Germania, Italia, România şi Federaţia Rusă şi sunt pregătiţi să opereze cu utilaj performant.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite