Republica Moldova fără doctori. În ce condiţii ar reveni acasă medicii moldoveni care lucrează în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
medici

Primul studiu elaborat în Moldova despre situaţia lucrătorilor medicali care au emigrat în Italia şi în alte state ale UE, scot la iveală motivele pentru care aceştia şi-au abandonat propria ţară.

Astfel, deşi nu mai este un secret pentru nimeni, cei mai mulţi lucrători medicali moldoveni care au plecat, au făcut-o din sărăcie lucie şi din lipsa posibilităţilor de dezvoltare profesională, scrie e-sanatate.md. Totodată, peste 80 la sută au plecat din sistemul de sănătate, pentru a-şi căuta un loc de muncă în orice alt domeniu care să le aducă venit. Studiul la care se face referire mai atrage atenţia că în mare parte lucrătorii medicali care au părăsit ţara au făcut-o ilegal, deşi aveau studii superioare în medicină în Republica Moldova. Numai 21 % dintre intervievaţi au căutat informaţii despre cum îşi pot echivala studiile, iar 18 % au început procedura propriu-zisă.

Rezultatele studiului mai arată că majoritatea nu vor să se întoarcă acasă. Cei care ar accepta să revină în R. Moldova însă, ar face-o în cadrul unor programe de schimb, numai pentru o remunerare consistentă şi dacă li s-ar asigura un loc de trai.

Studiul a fost elaborat în perioada iulie 2013 – februarie 2014 şi a cuprins chestionarea şi intervievarea a peste 100 de lucrători medicali din Italia şi peste 30 din restul statelor UE. Acesta a fost elaborat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu suportul financiar al Proiectului Uniunii Europene „Îmbunătăţirea Managementului mobilităţii cadrelor medicale din Republica Moldova”, coordonat de Biroul OMS din Moldova.

Mai multe detalii citiţi pe site-ul e-sanatate.md.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite