Războiul din cadrul Guvernului Leancă se extinde. Vicepremierul Valeriu Lazăr susţine că ministrul Agriculturii dezinformează opinia publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Valeriu Lazăr şi ministrul Agriculturii Vasile Bumacov Colaj Agora
Vicepremierul Valeriu Lazăr şi ministrul Agriculturii Vasile Bumacov Colaj Agora

Vicepremierul Valeriu Lazăr susţine că ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a lansat o campanie de dezinformare a opiniei publice în legătura cu activitatea Ministerului Economiei şi face câteva precizări într-o declaraţie de presă în legătură cu soarta fondurilor Enpard de 68 de milioane de euro, care ar putea fi ratate de guvern.

"Dincolo de atitudinea total necolegială, manifestată de domnul ministru Bumacov, există şi aspecte care ţin de corectitudine, iar faptul că suntem într-un an electoral, nu trebuie să ne arunce în false competiţii şi, mai ales, nu trebuie ascunse în spatele unor campanii murdare interese care ar putea fi şi mai murdare. De aceea, pentru ca opinia publică să fie informată cât mai corect, prezint câteva argumente care vin să arate că lucrurile nu stau aşa cum, în mod denaturat, le-a prezentat domnul ministru Bumacov, urmând ca în perioada următoare să prezint şi alte aspecte legate de interesele reale care stau în spatele acestor acuzaţii, dacă va exista interes din partea opiniei publice", se precizează în declaraţia vicepremierului Lazăr.

Bumacov nu a semnat documentul

"În primul rând, imediat după şedinţa Guvernului în care a fost aprobată Strategia de dezvoltare a agriculturii, dl Bumacov a plecat pentru două săptămâni în Japonia, fără a semna Hotararea de Guvern. Or, eu, în calitate de viceprim-ministru, contrasemnez documentele penultimul, înainte de Prim-ministru, şi după autori şi alţi miniştri responsabili de domeniile vizate. Dacă ţinea cu adevărat la acel document, dl Bumacov trebuia, împreună cu colegii din Guvern, să definitiveze textul Strategiei, ţinând cont de toate obiecţiile şi propunerile înaintate de mai mulţi miniştri şi acceptate în şedinţa de Guvern, şi abia apoi să plece în deplasare. Astfel, de întârzierea în semnarea Strategiei este de vină nimeni altul decât ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, pe care îl sfătuesc să înveţe a comunica cu colegii din Guvern", afirmă Valeriu Lazăr.

În viziunea Ministrului Economiei "agricultura competitivă, de performanţă, poate fi doar una înalt tehnologizată".

"Astfel, angajaţii disponibilizaţi din sector urmează a fi asiguraţi cu locuri de muncă ce pot fi generate de afaceri non-agricole, în mod special industriale, în zonele rurale. Tocmai de aceea am insistat să fie inclusă în agenda relaţiilor cu Uniunea Europeană şi dezvoltarea rurală şi regională, care ar asigura infrastructura necesară în acest sens. Oamenii la ţară au nevoie de drumuri, apă şi canalizare, infrastructură de producere, de întreprinderi mici şi mijlocii, pentru care Ministerul Economiei şi alte ministere au atras şi vor atrage în continuare cât mai multe programe, precum este de exemplu PARE 1+1. Pe oamenii din sate îi intereseaza să aibă condiţii decente de trai şi locuri de muncă, mai puţin cine şi ce competenţe are în Guvern. Aceasta nu subestimează însă, în nici un fel, importanţa potenţialului agricol al Republicii Moldova şi rolul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare în dezvoltarea sectorului", mai precizează Valeriu Lazăr.

Acuzaţii aberante şi iresponsabile

"Acuzaţiile că eu aş fi împotriva sectorului agricol sunt o aberaţie totală, din considerentul că, în calitate de viceprim-ministru, sunt responsabil de dezvoltarea întregii economii, inlusiv a agriculturii, de care sunt direct interesat. Cu singura deosebire, că eu, ca viceprim-ministru, trebuie să gândesc mai complex, să privesc tabloul în ansamblu, cu o abordare sistemică, şi nu una strict departamentală.

De asemenea, acuzaţiile că s-ar fi ratat finanţări europene din cauza poziţiei mele sunt nişte aberaţii. Programul ENPARD, la care se face referinţă, încă nici nu a fost lansat, deci, nu se putea rata o finanţare din acesta. 

Sunt surprins de declaraţiile iresponsabile şi lipsa de consecvenţă ale colegului meu din Guvern, care induce în eroare opinia publică şi reprezentanţii sectorului de dezvoltarea căruia este responsabil. Având atâtea posibilităţi de a mă contacta şi coordona activitatea noastră în Cabinetul de miniştri, dl Bumacov recurge la acuzaţii publice, folosind ca instrument de distragere a atentiei si justificare a propriilor eşecuri asociaţiile de producători.

Având în vedere că astfel de acuzaţii sunt lansate periodic de către colegul meu din Guvern, tocmai atunci când eu sunt plecat din ţară în deplasare sau în concediu, la revenire voi face uz de calitatea mea de viceprim-ministru pentru mă asigura că toţi miniştrii din sectoarele aflate în coordonarea mea îşi îndeplinesc corect funcţiile", se mai spune în declaraţia vicepremierului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite