Război pe piaţa produselor petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile petroliere de pe piaţa Republicii Moldova au redus neuniform preţurile la gazul lichefiat. Astfel dacă unele au coborât preţul cu 30 de bani, de la 9,30 lei pentru un litru la 9,0 lei, altele l-au redus cu 60 de bani.

Reducerea preţului la gazul lichefiat a îneput de miercuri 5 iunie şi dacă companii mari, precum Lukoil sau Petrom a redus preţul cu 30 de bani pentru un litru până la 8,95-9,0 lei pentru un litru, firme mici ca Orhdonc şi-a permis să scadă preţul până la 8,60 de lei litrul.

Şi la cele câteva benzinării Rompetrol Fill&Go, găseşti preţuri mai mici decât media de pe piaţă.

Reprezentanţii unor mici companii susţin că premise pentru scăderea preţurilor erau încă la începutul lunii mai, dar firmele mari au forţat menţinerea nemodificată a preţurilor. "Dacă am fi încercat să scadem preţul cei mari ne-ar fi putut crea probleme. Ba chiar pot să reducă mai preţurile până la un nivel la care noi am fi ajuns la faliment. Aşa că nu am întreprins nimic", ne-a spus un petrolist.

În primul trimestru al anului 2013 importul de gaz lichefiat a crescut cu circa 44%, iar preţul mediu trimestrial de import a fost de 791 de dolari pentru o tonă, în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În lunile aprilie-mai preţul mediu lunar de import s-a diminuat cu peste 15% până la 665-671 dolari pentru o tonă, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglmentare în Energetică, instituţie care monitorizează piaţa produselor petroliere.

Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, ANRE nu poate interveni pe o piaţă concurenţială în vederea stabilirii preţurilor la produsele petroliere, potrivit unui comunicat de presă.

Acestea sunt fixate de operatorii economici din sectorul petrolier în funcţie de cerere şi ofertă, şi depind de mai mulţi factori variabili, cum ar fi evoluţia preţului ţiţeiului pe piaţa internaţională, evoluţia preţurilor externe ale carburanţilor, evoluţia cursului de schimb leu/dolar, valoarea accizelor pe piaţa internă etc

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite