Purtarea panglicii „Sfântul Gheorghe“ ar putea fi interzisă în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panglica de 200 de metripurtată prin capitală în timpul unui marş FOTO: grenada.md
Panglica de 200 de metripurtată prin capitală în timpul unui marş FOTO: grenada.md

Potrivit unui proiect de lege înregistrat de deputaţii liberali Mihai Ghimpu, Gheorghe Brega, Corina Fusu, Valeriu Munteanu prevede includerea unor sancţiuni în Codul Contravenţional pentru cei care vor purta panglica negru-oranj.

Conform proiectului de lege, articolul 322 ce vizează modul de folosire a simbolurilor publice urmează a fi completat cu un aliniat ce prevede sancţiuni pentru cei care vor utiliza panglica „Sfântul Gheorghe“. Astfel, persoanele fizice urmează fi amendate cu până la 2.400 de lei, cele juridice – până la 5.000 de lei, şi maximum 4.000 de lei pentru persoanele cu funcţii de răspundere.

În nota informativă semnată de liberalul Gheorghe Brega, utilizarea acestui simbol „crează tensiune în societate, având un grad de pericol social sporit şi care instigă la acţiuni cu caracter antinaţional“.

„Constituţia prevede expres: «Sunt interzise şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial,la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional»“, se mai spune în motivaţie.

Din aceste considerente, utilizarea simbolului, după părerea deputaţilor din fracţiunea PL trebuie interzisă, iar persoanele care nu se conformează trebuie sancţionate contravenţional.

O imensă panglică „Sfântul Gheorghe“ a fost întinsă în centrul Chişinăului la începutul lunii mai, cu ocazia Zilei Victoriei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite